Peste 1.200 de voturi de la peste 600 de clujeni pentru inițiativele tinerilor în prima săptămână de votare la Com’ON Cluj-Napoca ’21 

În prima săptămână de votare a procesului participativ de tineret Com’ON Cluj-Napoca ’21 s-au înregistrat 1.265 de voturi de la 645 de persoane. Clujenii pot alege dintre cele 40 de inițiative înscrise de tineri pentru un Cluj mai bun, iar ideile câștigătoare vor fi puse în practică în această toamnă atât în oraș, cât și în mediul online.

Perioada de votare a început marți, 21 septembrie și se va încheia marți, 5 octombrie, la ora 23:59.

Pentru dezvoltarea comunității clujene au fost înscrise în perioada 4 august – 10 septembrie  40 de inițiative, propuse de către 24 de grupuri formate din 93 de tineri. Media de vârstă a celor care și-au înscris ideile la Com’ON Cluj-Napoca ‘21 este de 23 ani. Tinerii au propus 22 de inițiative pe teme de sănătate, 30 despre învățare, 18 au abordat subiecte despre participare și 11 au propus inițiative pe teme de activare a mediului. Până în acest moment, cel mai mare număr de voturi primit de o idee este 70. 

Toți cei ce locuiesc, muncesc și/sau studiază în Cluj-Napoca pot vota online ideile preferate. Votul poate fi exprimat pe website-ul proiectului www.comoncluj.ro, secțiunea Votează – acolo se găsește lista integrală a propunerilor, cu descrierea fiecăreia. O persoană poate vota cel mult 10 inițiative și odată acordat, votul nu mai poate fi retras. Pentru a putea vota este necesar ca persoana să se logheze cu un cont creat pe pagina www.bugetareparticipativa.ro. Mai multe despre procesul de votare puteți citi pe www.comoncluj.ro/procedura-vot.

„Tinerii și-au făcut treaba: au venit cu idei faine și creative pentru comunitatea din Cluj, deci pentru noi toți. E rândul nostru să participăm acum, e rândul nostru să susținem inițiativele pe placul inimilor noastre prin vot – 10 voturi pentru 10 inițiative favorite. Sau, altfel spus, voturi pentru muuulte idei care vor pune zâmbete pe fețele clujenilor și care vor crește comunitatea din Cluj. Com’ON, let’s vote!„, spune Larisa Dumitroaea, managerul proiectului. 

În acest an Com’ON Cluj-Napoca continuă să aibă în centru un mesaj ce ține de esențe: Let’s do well together! – concentrarea pe starea de bine, pe calitatea vieții comunității care poate fi îmbunătățită împreună. Calitatea vieții comunității a fost dintotdeauna importantă, însă e esențială în această perioadă care este, în continuare, atipică. În consecință, procesul participativ pune accent pe patru dimensiuni esențiale, relevante pentru contextul actual în care suntem cu toții nevoiți să ne adaptăm din mers. Avem nevoie de noi moduri de gândire, de inovație și de abordarea într-o nouă lumină a grupurilor și membrilor din comunitate.

Inițiativele au fost înscrise de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani, în grupuri formate din minimum 3 persoane, iar ideile participanților s-au încadrat într-una (sau mai multe) din cele patru categorii-reper oferite de organizatori: SĂNĂTATE – Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și emoțional?; ÎNVĂȚARE – Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?; PARTICIPARE – Ce pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului?; ACTIVAREA MEDIULUI – Ce ar trebui să ofere orașul tinerilor pentru a-și putea atinge potențialul și pentru a se putea implica în rezolvarea de nevoi prezente în comunitate sau legate de dezvoltarea orașului?

În urma votului online, primele 35 de inițiative în ordinea numărului de voturi vor fi sprijinite financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Banca Comercială Română – cu maximum 3.500 de lei/inițiativă – și vor fi puse în practică în perioada 8 octombrie – 21 noiembrie 2021. 

Acestora li se vor alătura 10 inițiative ca parte din categoriile speciale (tineri de 14-17 ani și tineri cu oportunități reduse).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.