Peste 6.500 de clujeni merg la Blaj să îl asculte pe Papa Francisc!

Peste 6.500 de credincioşi greco-catolici din Eparhia de Cluj-Gherla se pregătesc pentru pelerinajul spre Blaj, acolo unde îl vor întâlni pe Papa Francisc.

PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, oferă câteva informaţii cu privire la organizarea pelerinajului la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla.

„La Blaj, ne vom afla pe istorica Câmpie a Libertății. Reiau ceea ce spunea şi Primarul Blajului în zilele trecute, când s-a binecuvântat o statuie a Sfântului Ioan Paul al II-lea în fața Mitropoliei din Blaj: «trăim momente istorice, de la 1848 nu au mai fost asemenea momente pe Câmpia Libertății!» De aceea, să-l primim cu braţele deschise pe Papa Francisc în România şi la Blaj, în spiritul ospitalităţii caracteristice poporului român”.

În privinţa aspectelor practice ale organizării pelerinajului din Eparhia de Cluj-Gherla spre Blaj, Călin Bot, vicar general, îşi exprimă convingerea că „bucuria mare va reuși să depășească toate inconvenientele posibile” și cuvântul său de ordine este: „fluidizare”.

Pentru aceasta, pelerinii „sunt rugați să ajungă la Blaj până la ora 7.00, cei care merg cu autocare sau cu mașini proprii. Accesul pe Câmpia Libertăţii va fi permis între orele 06.00-10.00. Pelerinii sunt rugați să aibă la ei actul de identitate iar copiii, certificatul de naștere. Există trei trenuri care au fost închiriate de către Episcopia de Cluj-Gherla pentru acest moment”.

Cu privire la biletele de intrare pe Câmpia Libertăţii, acestea sunt pentru zone diferite, în fiecare zonă fiind locuri rezervate pentru fiecare eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. 

Pentru a avea o privire generală asupra pelerinajului organizat de Episcopia de Cluj-Gherla, PS Florentin menţionează: „din Eparhia de Cluj-Gherla sunt înscrişi 6.650 de pelerini, între care 170 de preoți şi 40 de persoane consacrate. Fiecare bilet este nominal, astfel, Comisia de coordonare a trebuit să nominalizeze 6.650 de bilete pentru credincioșii din Eparhia de Cluj-Gherla. La fel, pentru biletele de tren, au fost nominalizate locurile, pe parohii, toate aceste bilete au fost date preoţilor protopopi, care le-au dat preoţilor parohi pentru a fi distribuite credincioşilor, împreună cu sacoșa pelerinului. Sacoșa conține o șapcă albastră, pelerina, de asemenea și cartea pelerinului, care cuprinde biografia Sfântului Părinte Papa Francisc, textul integral al Sfintei Liturghii şi, există o secțiune care se numește «Cununa Martirilor», în care sunt prezentați cei șapte episcopi martiri pentru credință – este câte o fișa biografică pentru fiecare episcop în parte. La final sunt şi câteva cântece și rugăciuni, pentru că așa le stă bine pelerinilor, să cânte împreună, să se roage împreună”.

Pelerinul în veşminte albe, Papa Francisc, – cel de-al doilea Suveran Pontif care va păşi pe pământ românesc –, s-a născut la 17 dec. 1936 în capitala Argentinei Buenos Aires (în acest an va împlini 83 de ani). La 11 martie 1958 a intrat în Societatea lui Isus (Ordinul Iezuit). A fost consacrat preot la 13 decembrie 1969. A fost mai întâi tehnician chimist, apoi a urmat studii umaniste, de filosofie şi teologie, fiind profesor la diferite colegii, în domeniul universitar. A fost consacrat episcop la 27 iunie 1992, alegând motoul: „iertând şi alegând”.

La 3 iunie 1997 devine arhiepiscop coadjutor de Buenos Aires şi apoi arhiepiscop, urmând ca, în Consistoriul din 21 februarie 2001, să fie creat cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea. A fost ales Suveran Pontif al Bisericii Catolice la 13 martie 2013 şi în ziua Sfântului Iosif, 19 martie 2013, şi-a început pontificatul, alegându-l ca patron pe Sfântul Francisc.

Este primul papă din ordinul Societății lui Isus şi primul papă care vine din America de Sud, la acestea se adaugă un alt primat: este primul papă care va merge la Blaj, în inima Bisericii Române Unite şi primul care va declara „fericiţi” ai Bisericii Catolice, şapte episcopi români uniţi, care n-au putut fi reduşi la tăcere.

Modelul credinţei martirilor Bisericii Unite vorbeşte acum lumii întregi şi Papa însuşi se îndreaptă spre ei, păşeşte cu veneraţie pe urmele lăsate de sângele rănilor lor. Sunt cei dintâi slujitori ai lui Dumnezeu beatificaţi din această Biserică pe care regimul comunist a dorit-o distrusă, dar pe care Papa Ioan Paul al II-lea a numit-o: „Biserica martirilor unității, ai adevărului și ai iubirii”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.