Pe măsură ce Zona Euro îşi revine în urma celei mai lungi recesiuni din istoria sa, investiţiile în imobiliare îşi redobândesc atractivitatea în Europa, se arată în studiul EY European real estate assets investment trend indicator 2014 – Building confidence.
În ţările cel mai grav afectate de criza financiară, inclusiv în Spania sau Olanda, încrederea investitorilor este la cel mai înalt nivel, atragând atenţia investitorilor internaţionali şi relansarea tranzacţiilor în sector.
Investitorii au devenit mai conştienţi despre noile evoluţii care au loc în sector. Printre acestea se numără şi pierderea constantă din cota de piaţă a brokerilor tradiţionali în favoarea serviciilor de listare online, evoluţia segmentului de home office şi impactul generat de e-commerce asupra proprietăţile comerciale.
Numeroase alte schimbări suferite de sectorul imobiliar european devin, de asemenea, din ce în ce mai pronunţate. Astfel, diferenţele înregistrate anterior între pieţele mature şi cele emergente, precum şi cele între pieţele situate la periferia Europei şi cele din nucleul său alcătuiesc o imagine destul de complicată a pieţelor imobiliare din regiune.
Eforturile de restructurare a băncilor din regiune, precum şi eforturile de sprijinire a economiilor mai slabe ar putea avea un efect semnificativ asupra pieţelor imobiliare din Europa. Toate aceste eforturi vor încuraja investitorii să se bazeze mai mult pe surse alternative de creditare pentru a finanţa tranzacţiile imobiliare. Totodată, acestea vor contribui la creşterea ofertei de active, prin eliminarea creditelor neperformante şi maturizarea titlurilor de valoare cu garanţii ipotecare.
Aşteptări pentru sectorul imobiliar european în 2014:
• Volumul tranzacţiilor are întrunite condiţiile să crească în 2014.
• Criza creditelor din Zona Euro nu mai este considerată un factor determinant pentru investiţiile în imobiliare.
• Respondenţii consideră că pieţele imobiliare din toate statele europene se vor dovedi atractive în 2014.
• E de aşteptat ca oferta de active imobiliare să crească în majoritatea statelor europene în 2014.
• Va creşte cererea pentru finanţări mixte şi surse alternative de creditare.
• Piaţa titlurilor de valoare cu garanţii ipotecare pe proprietăţi comerciale s-ar putea relansa în 2014, în special în pieţele mai mature.
• Creşte apetitul pentru risc al investitorilor, iar investiţiile speculative vor creşte încet în anumite pieţe.
• Investitorii au estimări mixte în privinţa preţurilor pentru locaţii premium. E de aşteptat ca nivelul preţurilor să scadă în cazul pieţelor din Zona Euro cele mai afectate de criză. Însă, în cazul pieţelor care au reuşit să se redreseze mai devreme, preţurile vor atinge nivelul maxim superior sau chiar vor scădea.
Pentru prima dată în ultimii doi ani, majoritatea respondenţilor din toate ţările europene care au participat la studiu consideră că piaţa imobiliară este o destinaţie atractivă pentru investiţii. Cea mai frapantă creştere a sentimentului de încredere se înregistrează în Spania şi Italia, două dintre ţările din Zona Euro cel mai sever afectate de criza datoriilor, unde, la sfârşitul anului 2012, doar o minoritate dintre respondenţi considerau domeniul imobiliar din ţările lor atractiv pentru investiţii.
În prezent, 84% dintre respondenţii din Spania şi 61% dintre respondenţii din Italia consideră că ţara lor este o destinaţie atractivă pentru de investiţii. Rugaţi să evalueze comparativ atractivitatea pieţei imobiliare locale faţă de alte pieţe imobiliare din Europa, respondenţii din Germania şi Marea Britanie s-au clasat în fruntea topului. Însă, 14 dintre cele 15 ţări incluse în studiu au fost evaluate ca atractive sau foarte atractive de către mai mult de două treimi dintre respondenţi. Doar în cazul Ucrainei, 44% din respondenţi au considerat că ţara lor este o destinaţie mai puţin atractivă pentru investiţii în comparaţie cu alte ţări europene.
Studiul EY analizează tendinţele de investiţii de pe piaţa imobiliară europeană şi are la bază un sondaj realizat cu executivi din Europa, provenind din companii care investesc în active de pe piaţa imobiliară.