PNL validează astăzi numele noului premier

Liderii PNL se întâlnesc din nou, în această seară, pentru a valida numele noului prim-ministru, cel pe care îl vor prezenta la negocierile cu UDMR și USR-PLUS care vor avea loc cel mai probabil în weekend, pentru formarea viitorului guvern.

Favoritul lui Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru este actualul interimar de la Palatul Victoria, Nicolae Ciucă.

Liberalii susțin că pe lista de posibili premieri ar fi mai multe nume, printre care cel al lui Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, în sprijinul căruia s-a organizat o adevărată campanie online de susținere, alimentată de postări ale fanilor săi care îl cer ca premier, pe rețelele sociale. 

Mai sunt în discuție Florin Cîțu și directorul SRI, Eduard Hellvig, dar despre acesta din urmă, Rareș Bogdan a declarat marți seara, după o altă ședință a PNL, că va rămâne „acolo unde este”.

Nu toți liderii PNL sunt încântați de ideea de a avea în fruntea guvernului un militar, fie el și în rezervă. Fostul premier, Ludovic Orban, este un adversar al ideii de guvern condus de militari, însă nu este singurul. 

Nu este clar însă dacă opozanții lui Ciucă, în numele principiilor democrației, vor avea curajul să se opună și prin vot, în cadrul ședinței BPN, având în vedere că ultimul cuvânt îi aparține lui Klaus Iohannis. 

Liberalii au stabilit și calendarul pentru negocieri și pentru validarea noului Executiv în Parlament. 

Astfel, consultările constituționale la Palatul Cotroceni vor avea loc la finalul săptămânii, posibil chiar în weekend, în paralel cu negocierile cu UDMR și USR-PLUS. 

Pe 21 decembrie Klaus Iohannis ar urma să convoace Parlamentul, pe 22 decembrie ar avea loc prima ședință a noului Parlament, iar pe 23 decembrie ar putea avea loc audierile miniștrilor în comisiile parlamentare. 

„Mâine discutăm. Vom valida seara, probabil în BPN în jurul orei 19,00 sau 20,00, după ce la prânz vom sta de vorbă pe propuneri. (…) Toate numele sunt membri PNL, au fost membri PNL, vor fi membri PNL”, a declarat Rareş Bogdan, marți seara, după ședința PNL, potrivit digi24.ro

El a spus că Nicolae Ciucă, premierul interimar, este unul dintre cele trei-patru nume luate în calcul pentru poziţia de premier: „Preşedintele are ultimul cuvânt. Noi vom face propunerile şi domnia sa va alege, pentru că va trebui să fie într-un parteneriat cu domnia sa şi, de asemenea, într-un parteneriat asumat cu PNL şi într-o colaborare permanentă cu USR PLUS şi UDMR”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.