Podiatria românească, pe harta internațională

Dr. Norina Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie a participat la prima întâlnire, din postura de membru, a Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic (IWGDF) din cadrul Federației Internaționale de Diabet (IDF). Adunarea a avut loc în data de 18 mai 2015, cu prilejul celui de-al 7-lea Simpozion Internațional pe tema „Piciorului Diabetic” desfășurat între 20 și 23 mai 2015, la Haga, în Olanda.

Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie

Această întrevedere a grupului a vizat stabilirea următoarelor etape în vederea implementării programului educațional de specializare în ingrijirea piciorului diabetic destinat asistenților medicali, proiect prin care se urmărește extinderea podiatriei la nivel mondial.

Înainte de a lansa efectiv acest program în România, Asociația de Podiatrie va iniția un curs de pregătire de formatori specializați în ingrijirea piciorului diabetic, care la rândul lor, vor fi cei ce îi vor instrui pe asistenții medicali înscriși în program pentru a deveni specialiști podiatri.

„Mă bucur să vad că după puțin timp de la înființarea Asociației de Podiatrie lucrurile se îndreaptă în direcția așteptată și în câteva luni vom reuși să demarăm primul curs de formare pentru membrii Asociației care vor deveni viitorii formatori în programul de specializare pentru asistente la care lucrăm în cadrul Grupului de Lucru pentru Piciorul Diabetic al IDF. Anticipăm cu optimism că anul viitor România va avea primii asistenți cu competență și/sau specializare în podiatrie, în special în îngrijirea piciorului diabetic. Acest lucru va însemna un pas important îndeosebi pentru persoanele cu diabet zaharat, dar și pentru sistemul de sănătate din țara noastră. O îngrijire adecvată înseamnă nu numai o calitate a vieții mai bună, ci și o reducere, pentru sistemul de sănătate, a costurilor generate de complicațiile diabetului zaharat, așa cum sunt neuropatia diabetică și piciorul diabetic”, a declarat dr. Norina Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie.

Programul educațional adresat asistenților medicali pregătit de către Grupul Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federației Internaționale de Diabet a fost creat pentru a lărgi baza profesioniștilor în îngrijirea piciorului la nivel mondial. În România, cursurile de specializare în podiatrie vor fi concentrate într-o primă fază pe zona de picior diabetic, în vederea reducerii impactului pe care această complicație a diabetului zaharat o are asupra persoanelor cu diabet și a creșterii calității vieții acestora.

Asociația de Podiatrie își propune să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenților medicali și să creeze meseria de podiatru în România. Prin înființarea Asociației de Podiatrie, România se alătură înițiativei internaționale care urmărește dezvoltarea acestei specialități și pregătirea de profesioniști în prevenirea și tratarea afecțiunilor picioarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.