Poveşti de Crăciun pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Filarmonica de Stat „Transilvania”, instituţie de cultură subordonată Consiliului Judeţean Cluj, vă invită vineri, 18 decembrie, de la ora 19, la Colegiul Academic, pentru un concert special organizat în preajma sărbătorilor de iarnă – „Poveşti de Crăciun”.

Corul de femei şi Orchestra Filarmonicii, dirijată de Paul Mann, va interpreta, integral, muzica baletului „Spărgătorul de nuci”, de Ceaikovski. Dirijorul Corului este Cornel Groza.

Dirijorul Paul Mann colaborează frecvent cu orchestre din Europa, Orientul Îndepărtat, Statele Unite şi Australia. Printre ansamblurile la pupitrul cărora s-a aflat recent, se numără Orchestre National de Lille, Orchestra Simfonică din Barcelona, Filarmonicile din Bergen, Luxemburg, Sankt Petersburg, Copenhaga, Orchestra Radio din Norvegia, Orchestra dell’Arena di Verona, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Regală din Scoţia, Opera din Oslo, Orchestrele BBC, Auckland Philharmonia, RAI Torino sau Filarmonica din Malaezia. Printre angajamentele sale viitoare, regăsim nume ca Orchestra Simfonică din Lucerna, Royal Philharmonic Orchestra, dar şi Orchestrele din Madrid, Bilbao, Sevilla sau Oviedo.

Anii de studenţie ai lui Paul Mann se leagă de Şcoala de Muzică Chetham, apoi Universitatea York, iar recunoaşterea meritelor sale artistice a venit odată cu debutul ca pianist, ulterior ca maestru al baghetei. Astfel, în 1998, Paul Mann a câştigat Concursul de dirijat Donatella Flick, o rampă de lansare spre succesul din anul următor, când a devenit Dirijor Asistent la London Symphony Orchestra. Primele aplauze în această calitate le-a cules în iunie 1999, acest succes atrăgând după sine numeroase noi colaborări.

Până în 2008, Paul Mann a fost Dirijor Principal la Orchestra Simfonică din Odense (Danemarca), unde activitatea sa a primit atât aprecierile muzicienilor, cât şi ale melomanilor. De asemenea, ca o extensie a activităţii sale de concert, artistul a realizat înregistrări de muzică daneză şi americană şi a imprimat câteva compoziţii aparţinând lui Jon Lord, regretatul membru al trupei Deep Purple.

Totodată, artistul este o prezenţă constantă pe scenele din SUA, unde dirijează orchestre de prestigiu, precum cele din Colorado, Oregon, New Mexico, şi conduce spectacole ale companiei New York City Ballet, fondată, în 1948, de către doi artişti celebri – coregraful George Balanchine şi scriitorul Lincoln Kirstein.

Printre proiectele speciale în care a fost implicat se numără Centenarul Duke Ellington la Barbican Centre şi concertul cu Wynton Marsalis, în compania ansamblului Lincoln Center Jazz Orchestra. Unul dintre cele mai remarcabile şi recunoscute succese a constat în colaborarea dintre London Symphony Orchestra şi formaţia rock Deep Purple, concretizată prin două concerte la Royal Albert Hall. De altfel, prezenţa dirijorului Paul Mann are o semnificaţie aparte pentru Filarmonica „Transilvania”, de care se leagă o frumoasă colaborare, care a avut ca rezultat un amplu turneu european de concerte cu aceeaşi renumită formaţie şi Orchestra din Cluj. Apoi, începând din anul 2002, Paul Mann a dirijat ansamblul în cadrul stagiunii de concerte, revenind la pupitrul său în mod constant. În prezent, Paul Mann locuieşte la Cluj, cu logodnica sa, membră a Orchestrei Filarmonicii.

Vineri, 18 decembrie 2015, ora 19, Abonament 12
Colegiul Academic

Concert simfonic de Crăciun
Corul de femei şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Paul Mann Dirijor

Cornel Groza Dirijorul Corului

Piotr Ilici Ceaikovski – Spărgătorul de nuci, op. 71

BILETE

Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

afis 18 decembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.