PREMIERĂ în România, la Cluj: Slujbă oficiată în limbile română şi ROMANI!

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a oficiat, sâmbătă, în premieră, la o biserică din Turda, slujba de Liturghie în limbile română şi romani, pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor, potrivit MEDIAFAX.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a oficiat, sâmbătă, slujba de Liturghie la Parohia misionară pentru romi „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din zona Turda-Fabrici, alături de mai mulţi preoţi printre care Marin Trandafir Roz, primul preot rom din judeţul Cluj, hirotonit în luna ianuarie 2019 cu misiunea de a deservi comunităţile de romi de pe raza municipiilor Turda şi Câmpia Turzii.

Slujba de Liturghie a fost una inedită, deoarece, în premieră, a fost oficiată în limbile română şi romani, pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită anual în data de 8 aprilie.

În cuvântul său de învăţătură, mitropolitul Clujului a vorbit despre semnificaţia postului, susţinând că este nevoie în această perioadă a postului Paştelui şi de rugăciune.

„Postul şi rugăciunea merg mână în mână. Postul ne ajută dacă suntem oameni buni, dacă facem rele nu ne ajută la nimic”, a spus înaltul ierarh ortodox.

În final, IPS Andrei a oficiat şi o slujbă de parastas în memoria victimelor deportării în lagărele naziste din Auschwitz-Birkenau şi Transnistria.

De asemenea, copiii prezenţi au primit dulciuri şi cărţi de rugăciune din partea mitropolitului Clujului.

Ziua de 8 aprilie este sărbătorită drept Ziua Internaţională a Romilor din anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra, când au fost stabilite imnul internaţional al romilor „Gelem, Gelem”, steagul romilor şi limba comună – limba romani.

În România, ziua de 8 aprilie este considerată sărbătoarea etniei rome în urma adoptări unei legi în anul 2006.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.