Premieră la teatrul Magic Puppet: „Rața, moartea și laleaua”, spectacol pentru copii, care tratează un subiect sensibil

În data de 28 ianuarie, începând cu orele 12:00 și 17:00, la Teatrul Independent Magic Puppet din Cluj-Napoca (Bulevardul Eroilor, nr.16) va avea loc premiera spectacolului „Rața, Moartea și Laleaua”, un spectacol de familie care spune cu sensibilitate povestea unei rațe care se împrietenește cu moartea. Invitând privitorii la reflecție și dialog, el dă la o parte seriozitatea cu care tratăm subiectele tabu din viața noastră. 

În viața fiecărui părinte vine momentul în care trebuie să discute cu cei mici despre un subiect extrem de sensibil, și anume moartea. De multe ori apare reticența fiindcă nu știm cum să abordăm acest subiect. Spectacolul are tocmai acest rol, de a oferi atât copiilor cât și adulților o perspectivă reală asupra morții, fără să îi înspăimânte.

Bazat pe povestea ilustrată a lui Wolf Erlbruch, spectacolul este un îndemn la detașare și la acceptarea vieții cu toate aspectele ei.

„M-a emoționat această poveste în primul rând pentru că e atât de umană. E despre om cu toate straturile sale, pe care le dă jos unul câte unul, ca pe frunzele unei cepe, pe măsură ce este pus în fața adevărului suprem, singurul pe care îl cunoaște cu adevărat – acela că va muri. 

Întrebările la care încearcă să răspundă acest spectacol sunt universale și încep din copilărie. De aceea consider că moartea nu trebuie să fie un subiect tabu, ci mai degrabă unul despre care să putem vorbi deschis, să putem râde împreună. Fragilitatea păpușii ca mijloc de expresie oglindește propria noastră fragilitate, ajutându-ne să facem pace cu ea. 

Alexandra Felseghi a reușit să nuanțeze și mai mult personajele lui Wolf Erlbruch, să le dea mai multă culoare și umor, aducând povestea mai aproape de cultura noastră printr-o adaptare care se adresează oricărei vârste. Compozitorul Ilko Gradev completează acest univers cu sunetele organice de acordeon, pian și hand pan, însoțind personajele pe tot parcursul transformării lor. 

Acest spectacol este și un omagiu adus păpușarilor, cei mai fantastici dintre actori, oamenii care reușesc să fie invizibili pe scenă și în același timp să controleze un vulcan de emoții”, a explicat Oana Tămaș, regizoarea spectacolului.

Distribuție:

Adaptare de Alexandra Felseghi după Wolf Erlbruch

Regia: Oana Tămaș

Scenografia: Vlad Mureșan și Florin Suciu

Muzica: Ilko Gradev

Cu: Florin Suciu și Silviu Ruști

Spectacol de licență regie UAT Târgu Mureș, clasa Gavril Cadariu și Ovidiu Caița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.