Presedintele Iohannis a promulgat legea care obligă marile magazine să vândă 51% produse românești

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care marile magazine sunt obligate să comercializeze produse românești în proporţie de 51%.

Comercianții care nu respectă această regulă riscă să fie amendați. Legea a fost criticată de reprezentanţii retailerilor şi ai patronatelor. Documentul prevede şi interdicţia comercianţilor de a percepe taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft.

Legea a fost adoptată de Parlament pe 8 iunie.

Proiectul prevede ca marile magazine să aibă pe rafturi carne, fructe şi legume din producţie românească în proporţie de cel puţin 51%. Mai exact, marile magazine vor fi obligate să își procure 51 la sută din marfă prin așa numitul lanț scurt de aprovizionare, adică trebuie să cumpere produse proaspete locale și regionale.

„Comercianţii – persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”, se arată în documentul adoptat de Parlament.

Dar atât producătorii de legume și fructe românești, cât și reprezentanții hipermarketurilor spun că nu sunt încă pregătiți să pună în aplicare noile prevederi.

One thought on “Presedintele Iohannis a promulgat legea care obligă marile magazine să vândă 51% produse românești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.