Președintele Klaus Iohannis, vizită în Italia

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează luni o vizită oficială în Italia, care, pe lângă aspectul strict politic legat de contactul cu liderii de acolo, are un reper major în întâlnirile cu comunitatea românească, câte una în fiecare din cele două zile ale vizitei.

klaus iohannis

Preşedintele se va afla timp de două zile în Italia, unde există cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor.

Şeful statului merge la Roma, la invitaţia omologului său italian, Sergio Mattarella, cu care va avea convorbiri oficiale.

Pe agenda vizitei se mai află întrevederi cu preşedintele Senatului, Pietro Grasso, şi cu premierul Mateo Renzi.

Întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti

În prima zi a vizitei, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii româneşti, iar în cea de a doua zi va susţine un discurs în faţa studenţilor români din Italia, la Accademia di Romania.

Potrivit datelor statistice, la alegerile prezidenţiale din noiembrie, cei mai mulţi români din diaspora care s-au prezentat la vot au fost în Italia, iar dintre aceşti 88% au votat cu Klaus Iohannis.

Şeful statului spunea că intenţionează să viziteze toate ţările unde există comunităţi mari de români, pentru că vrea să afle care sunt problemele cu care se confruntă aceştia.

Asigurarea condiţiilor pentru participarea românilor din străintate la vot este esenţială, spunea preşedintele României, dorindu-şi totodată ca românii de peste hotare să fie bine reprezentaţi, iar între autorităţi şi cetăţeni să existe o relaţie bazată pe respect.

De la preluarea mandatului, în luna decembrie 2014, şeful statului a mai făcut vizite oficiale în Franţa, Germania, Polonia, Republica Moldova şi Ucraina.

O următoare vizită externă a preşedintelui României va fi, cel mai probabil, în Spania, o altă ţară cu o comunitate importantă de români.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.