Preţuri mai mari din 2013 la carburanţi, tutun, cafea şi alcool!

Banca Centrală Europeană a stabilit cursul folosit pentru calcularea accizelor pentru anul viitor, iar asta înseamnă că din 2013 urmează un nou val de scumpiri. Valoarea acestuia este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de 2012, de 4,3001 lei/euro. Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizei în lei este stabilit prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anunţat de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Accizele sunt plătite în prezent pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea. Cursul de schimb anunţat pe 3 octombrie 2011 a fost cu numai 0,8% mai mic faţă de cel folosit la calculul accizelor pentru anul în curs.

În cazul carburanților, de la 1 ianuarie, vom plăti mai mult cu aproximativ 10 bani pe litru doar din creşterea accizei, fără să luăm în calcul o eventuala scumpire a petrolului, citează incont.ro.
Fumatorii vor fi şi mai afectați, aici fiind vorba de o scumpire de aproximativ 50 de bani pe pachetul de ţigări. Și nu este exclus să vedem o creştere de 20-25 de bani încă de luna viitoare. De obicei, producătorii de ţigări preferă să majoreze preţurile în trepte pentru a evita şocul unei scumpiri bruşte. Nici băuturile alcoolice nu vor scăpa. Coniacul sau vodca de 40 de grade se vor scumpi cu aproape un leu pe litru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.