Excelenta Sa Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elvetiei în România, Sirma Caraman – secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Attila Gyorgy – secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), împreună cu primarul Emil Boc au semnat miercuri la Cluj-Napoca documentele de finanțare pentru proiectul „Înlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice cu doua statii de incarcare/alimentare”.
Municipiul Cluj-Napoca a finalizat, în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Roman, în data de 31 martie 2014 Acordul de asistenta prin intermediul Facilitatii de Pregatire a Proiectului vizand pregatirea studiilor de fezabilitate, a documentatiilor de avizare a lucrarilor de interventie, a auditului financiar extern al activitatilor si a propunerilor finale pentru urmatoarele proiecte:
• „Înlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice cu doua statii de incarcare/alimentare”
• „Reabilitarea termica a unităților preuniversitare din Cluj-Napoca”
• Modernizarea si extinderea retelei de iluminat public si modernizarea sistemului de iluminat in doua cladiri ale primariei folosind tehnologia LED”
Valoarea totală acordată este de 11.140.331 franci elvetieni, iar valoarea nerambursabila atrasa de catre municipiul Cluj-Napoca este de 9.469.281 franci elvetieni. Co-finantarea: 1.671.050 franci elvetieni in procent de 15% de la bugetul local.
La suma totala se adauga valoarea de 2.255.603,60 lei, reprezintand cheltuielile neeligibile aferente proiectului „Reabilitarea termica a unitatilor preuniversitare din Cluj-Napoca” (lucrarile de consolidare a cladirilor ce fac obiectul proiectului), din bugetul local.
Implementarea unui nou tip de vehicul pentru transportul in comun va avea urmatoarele efecte din punct de vedere socio/economic:
• Va creste confortul calatorilor transportati datorita emisiilor reduse de vibratii si zgomot;
• Va contribui la imbunatatirea calitati aerului in zonele in care circula datorita emisiilor ZERO de poluanti;
• Va reduce considerabil costurile proiectului datorita consumului de energie electrica in raport cu consumul de alte energii conventionale. Economiile pot fi folosite pentru achizitionarea de noi autobuze electrice.
Prin implementarea proiectului se preconizeaza realizarea economii de 69.813 RON/an, reducerea emisiilor de agenti poluanti (CO2, NOx, CO, Pb, zgomot), calitate mai buna a aerului si nivel scazut de zgomot in centrul orasului. Astfel se preconizeaza o reducere totala anuala a emisiilor de dioxid de carbon in valoare de 517.8 tCO2.
Perioada de implementare este de 18 luni.