Primarul Emil Boc a ținut o pledoarie la Bruxelles despre educația în promovarea democrației

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit la Bruxelles despre rolul educației în promovarea democrației și a modului de viața european, in cadrul unei intervenții în Plenara Comitetului European al Regiunilor.

Partidul Popular European sprijină investițiile de calitate în procesul educațional și transformarea Educației într-o prioritate politică a Uniunii Europene. Viitorul proiectului nostru European depinde în mare parte de investiția în calitatea procesului educațional. De asemenea, trebuie să avem în vedere educația incluzivă, accesibilizarea și digitalizarea proceselor educaționale din Europa.

Educația este o investiție cu beneficii pe termen lung. Educația este cheia ieșirii din sărăcie și a accesului la prosperitate. Educația are un rol important în promovarea și apărarea democrației.

Trebuie să luăm în serios democrația: să o învățăm, să o dezbatem, să o îmbunătățim și nu în ultimul rând, să o apărăm! Democrația poate fi distrusă din exterior, însă și din interior, de către populiști și demagogi.

Educația este un vaccin pentru populism, intoleranță, rasism, violență și știri false. Educația trebuie să ofere tinerilor aptitudini nu doar pentru angajare ci și pentru un stil de viață democratic.

Sprijin cu tărie propunerea cetățenilor din Conferința pentru Viitorul Europei despre integrarea aptitudinilor soft în toate cursurile și curriculele școlare. Prin aptitudinile soft înțelegem: să ascultăm unii de alții, să încurajăm dialogul, reziliența, înțelegerea reciprocă, respectul față de ceilalți, gândirea critică, autoeducarea, orientarea spre rezultate.

PPE susține cu tărie implementarea Spațiului European al Educației până în 2025, Planul Digital de Educație și Strategia Europeană pentru Universități ca factori cheie pentru promovarea Educației și a valorilor democratice în Europa.

Noi, PPE, alături de Comitetul European al Regiunilor, am contribuit activ la concluziile Conferinței pentru viitorul Europei în domeniul educației și cerem sprijin pentru realizarea de pași concreți în implementarea propunerilor venite în cadrul Conferinței pentru Viitorul Europei”, a declarat Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.