Primul porc cu un cip implantat în creier. Urmează fuziunea om-computer?

Elon Musk a prezentat, vineri, proiectul măreţ al companiei fondate de el. O companie de cercetare neurologică a implantat un cip în creierul unui porc, potrivit MEDIAFAX.

Neuralink, proiectul de neuroştinţe al lui Elon Musk, a prezentat, vineri, un porc care are un cip de mărimea unei monede implantat în creier. Neuralink urmăreşte identificarea unei soluţii pentru vindecarea unor afecţiuni neurologice precum Alzheimer, demenţa şi leziunile măduvei spinării, scrie Reuters, preluat de Mediafax.

Co-fondată de Musk în 2016, Neuralink îşi propune să implanteze interfeţe wireless creier-computer care includ mii de electrozi în cel mai complex organ uman pentru a ajuta la vindecarea unor afecţiuni neurologice precum Alzheimer, demenţa şi leziunile măduvei spinării.

Obiectivul final este, însă, realizarea unei fuziuni între umanitate şi inteligenţă artificială. „Un dispozitiv implantabil poate rezolva de fapt aceste probleme”, a spus Musk, menţionând afecţiuni precum pierderea memoriei, pierderea auzului, depresia şi insomnia. Musk a spus că Neuralink are trei porci cu câte două implanturi fiecare şi că animalele sunt „sănătoase, fericite şi cu nimic deosebite faţă de un porc normal”.

Primele studii clinice ale Neuralink pe oameni ar urma să aibă ca scop tratarea paraliziei sau paraplegiei, a declarat vineri medicul chirurg al companiei, Dr. Matthew MacDougall. El nu a prezentat, însă, o dată la care îşi propun să înceapă aceste studii. Dincolo de asistenţa medicală, Musk, care a avertizat în repetate rânduri în legătură cu riscurile inteligenţei artificiale, a spus că implantul va „asigura viitorul umanităţii ca civilizaţie în raport cu IA”.

Musk a descris cipul Neuralink, care are aproximativ opt milimetri în diametru şi este mai mic decât vârful degetului, ca „un Fitbit implantat în craniu cu fire mici”. „Aş putea avea un Neuralink chiar acum şi nu aţi şti”, a spus Musk. Majoritatea cercetărilor de ultimă oră în legătură cu interfeţele creier-computer sunt în faza testării pe animale. Cercetătorii care lucrează în acest domeniu se confruntă cu dificultăţi în obţinerea aprobărilor de a realiza studii pe oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.