Invitat al emisiunii „După 20 de ani”, difuzată duminică de PRO TV, ministrul sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că nu doreşte să mai fie ministru în viitorul Guvern, deoarece acest lucru presupune o funcţie politică, iar odată ocupată această poziţie va fi extrem de rigid, neflexibil şi nedoritor să înţeleagă anumite lucruri.
„Eu am zis că am acceptat această poziţie ca o soluţie excepţională pentru o situaţie excepţională. Ministrul trebuie să fie un om politic, este normal. Nu este o perioadă scurtă, ci una lungă. Orice decizie va avea multe aspecte şi influenţe politice. Dacă stau, voi fi o persoană extrem de rigidă, neflexibilă şi nedoritoare să înţeleagă anumite lucruri. Prefer poziţia de mai jos. Prefer partea pur tehnică, să mi se dea să fac asta, asta şi alte chestii decât urgenţa ca până acum, dar nu la o poziţie politică”, a spus ministrul Sănătăţii.
Acesta este convins că ar putea face mai multe pentru sistem dintr-o poziţie tehnică. „Spun că fac mai bine treaba dintr-o poziţie tehnică decât într-o funcţie politică”.
În opinia sa, cel mai rău lucru pentru sistemul sanitar este schimbarea miniştrilor.
„Am acceptat (funcţia de ministru al Sănătăţii, n.r.) pentru că era o soluţie de conjunctură, demisia domnului Cepoi, interimat asigurat de domnul prim-ministru. Eram convins că se poate un nou interimat, dar mi s-a spus că nu pot fi interimar după primul mandat al premierului şi am acceptat pentru această perioadă. Cel mai rău pentru Sănătate este să vină mereu o nouă persoană”, a explicat Raed Arafat.
Ministrul nu a uitat să facă referire şi la perioada dificilă pe care o traversează sistemul în aceste luni, în care este discutat proiectul noii Legi a sănătăţii şi alte iniţiative, precum şi anumite strategii cu FMI.
„Această perioadă este extrem de critică pentru noi. Am pus la punct o strategie. Eu aş dori să mă ocup de o chestie care este în evoluţie. Nu pot spune că nu pot duce şi alte proiecte pe care le-am început sub un ministru politic. Nu exclud să duc mai departe anumite proiecte începute sub un ministru politic”.
Referitor la bugetul sănătăţii pe 2013, acesta a declarat că acesta nu crede că va creşte, ci va fi egal cu cel din 2012. „Din ce ştiu, bugetul sistemului sanitar rămâne cu o problemă. Finanţarea din PIB, chiar dacă a crescut, rămâne mult sub media UE de 8%, la noi fiind sub 4%. Mult sub media finanţării din UE. Bugetul nou nu îl decidem acum, ci îl va da noul Parlament”, a spus fondatorul SMURD.