Reacția Patriarhului după ce Guvernul a tăiat banii pentru biserici. Ce i-a propus lui Cioloș

Patriarhul Daniel a declarat, sambata, ca preotii ar fi de acord să renunțe la salariile de stat daca biserica va primi la schimb terenurile confiscate in mod abuziv.

patriarhul daniel

„Suntem de acord nu numai să ni se impoziteze veniturile ci și să renunțăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ce ne-a luat statul în mod abuziv. Noi nu stăm cu mâna intinsă la stat, dar să ne dea înapoi ce ne-a luat, donațiile primite de biserică în mod liber”, a spus Patriarhul.

Anul viitor Catedrala Mântuirii Neamului nu va primi niciun ban de la buget. Iar asta pentru că, în bugetul Secretariatului General al Guvernului, nu este prevăzut niciun leu pentru biserici. În consecinţă, Biserica Română va trebui să se bazeze pe fondurile proprii şi pe donaţii pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Neamului, estimate la o valoare de 100 de milioane de euro.

Afectate de decizia Guvernului sunt şi alte lăcaşuri de cult aflate în construcţie. Până acum, bisericile au primit fonduri consistente de la stat – de exemplu, anul trecut, a fost alocată o sumă de 177 de milioane de lei. Abia din 2017 va fi reluată finanţarea lăcaşurilor de la cult cu bani de la buget, dar fondurile fi de peste zece ori mai mici faţă de anii 2014 şi 2015.

Nici în Parlament nu vor fi sorți mai mari de izbândă pentru Biserică. Premirul va discuta direct cu șefii de partide și va evita astfel depunerea de amendamente pentru astfel de finanțări. E o premieră astfel ca în an electoral politicienii să nu mai aloce sume frumușele pentru cler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.