RECOMANDARI pentru cinefili – În februarie, o călătorie istorică de-a lungul secolelor, la TV5MONDE

De la bătălia de la Marignan, până la intrigile politice de la prima ediție a Campionatului Mondial de Fotbal, trecând prin literatura rusă a secolului al XIX-lea și prin cel de-Al Doilea Război Mondial, retrăiți momente cheie ale istoriei, prin intermediul unor lungmetraje extraordinare și al documentarelor captivante. Intrați în istorie, în fiecare duminică seara, la TV5MONDE.

MARIGNAN, MÉMOIRES EN BATAILLE
Duminică, 5 februarie, de la 20:30

O dată care a intrat în istorie. Acesta este anul în care soldații elvețieni au fost învinși pe câmpul de luptă de la Marignan. Istoriografia a glorificat de multă vreme eroismul confederaților. Dar ce s-a întâmplat cu adevărat? Ce făceau soldații elvețieni la Milano? De ce s-au dus să lupte în câmpiile lombarde?

Realizator: Ruben Rossello (Elveţia, 2015)

L’ARMÉE DES OMBRES
Duminică, 12 februarie, de la 22:00

Octombrie 1942. Philippe Gerbier, inginer de Drumuri și poduri, membru al unei rețele de rezistență gaulistă, este trimis într-un lagăr de concentrare francez. Transferat la cartierul general al Gestapo-ului din Paris, acesta reușește să evadeze. Astfel, el se alătură rețelei sale din Marsilia pentru a-l prinde pe trădătorul care l-a denunțat…

Regia: Jean-Pierre Melville (Franţa/Italia, 1969)
Scenariul: Jean-Pierre Melville, după un roman de Joseph Kessel.
Distribuţia: Lino Ventura (Philippe Gerbier), Simone Signoret (Mathilde), Paul Meurisse (Luc Jardie), Jean-Pierre Cassel (Jean-François), Paul Crauchet (Félix), Claude Mann (le Masque), Christian Barbier (le Bison)
Genul: drama
Subtitrare în limbile franceză și engleză.

Trailerul filmului, aici.

ANTON TCHEKHOV – 1890
Duminică, 19 februarie, de la ora 22:00

Anton Cehov, un medic modest, scrie știri pentru a-și rotunji veniturile. Curând, talentul său va fi recunoscut; este publicat și primește premiul Pușkin. Însă pierderea fratelui său, pe care o trăiește ca pe un eșec personal, îl aruncă într-o profundă criză de identitate…

Regia: René Féret (Franţa, 2014)
Distribuţia: Nicolas Giraud (Anton Cehov), Lolita Chammah (Macha Cehov), Robinson Stévenin (Kolia Cehov), Jacques Bonnaffé (Souvorine), Jenna Thiam (Lika), Brontis Jodorowsky (Alexandru Cehov), Marie Féret (Anna), Frédéric Pierrot (Tolstoi)
Genul: istoric

LA VÉRITABLE HISTOIRE DES COUPES DU MONDE
Prima parte: 1930 – 1974
Duminică, 26 februarie, de la 20:30

La fiecare patru ani, începând din 1930, acest mare eveniment a marcat viețile pasionaților de fotbal. Brazilia, adevărat templu al fotbalului, de cinci ori campioană mondială, a fost gazda Campionatului Mondial de Fotbal din 2014. Descoperiți istoria unei competiții prestigioase, văzute prin ochii celor care au trăit-o pe teren sau înafara lui.

Regia: Stéphane Benhamou (Franța, 2014)

Trailerul emisiunii, aici.
ȘTIAȚI CĂ?

La încoronarea lui Francisc I ca rege al Franței, în 1515, acesta avea doar 20 de ani. Opt luni mai târziu, el își trimite armata să lupte cu mercenarii elvețieni, câștigă marea bătălie de la Marignan și intră astfel în istorie.
William Shakespeare este singurul scriitor care îl depășește pe Anton Chehov ca număr de opere literare adaptate cinematografic: 831 ecranizări pentru scriitorul britanic, versus 320 pentru cel rus.
Cupa Monidială de Fotbal din 1942 și cea din 1946 nu au avut loc din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vă așteptăm pe site-ul TV5MONDE România pentru a vedea grila completă de programe de limbă franceză din luna februarie: http://europe.tv5monde.com/ro

One thought on “RECOMANDARI pentru cinefili – În februarie, o călătorie istorică de-a lungul secolelor, la TV5MONDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.