Istoria celui mai popular joc de cărți

Fără îndoială, pokerul este cel mai popular joc de cărți de pe planetă, fiind jucat în tot felul de variante de-a lungul timpului, la mesele din cazinouri terestre, acasă cu prietenii și, mai nou, pe internet, cu mize reale dar și pe puncte.

Astfel, multă lume se întreabă unde și când a fost inventat acest joc, generic numit de noroc, însă în mare parte de știință, fapt dovedit cu precădere în ultimele decenii, când jucători profesioniști de poker precum Doyle Brunson, Phil Hellmuth, Phil Ivey, Justin Bonomo, Daniel Negreanu și mulți alții au ajuns în repetate rânduri la mesele finale ale celor mai tari turnee internaționale.

Conform history.com, jocul de poker și-ar avea originile undeva în urmă cu 500 sau chiar 1.000 de ani, fie într-un joc al chinezilor din secolul al X-lea – o combinație între domino și cărți, fie în cunoscutul joc persan numit As Nas, acesta din urma fiind jucat în secolul al XVI-lea.

Mult mai apropiate însă de poker sunt jocurile Poque, practicat în Franța secolului al XVII-lea sau Pochen – echivalentul german inspirat din jocul spaniol Primero, popular în secolul al XVI-lea.

Coloniștii francezi au dus jocul de poker în America spre finalul secolului al XVII-lea, acolo unde, în primele decenii ale secolului al XVIII-lea, a fost transformat în variante mai apropiate de ceea ce încă se joacă în prezent, inclusiv varianta cu 5 cărți pentru fiecare jucător, variantă jucată cu un pachet de 52 de cărți.

 Cea mai cunoscuta variantă a jocului de poker, Texas Holdem, a fost jucată pentru prima oară în jurul anului 1970, concomitent cu startul celebrelor turnee World Series of Poker. Cele mai clare date indică faptul că Texas Holdem s-ar fi jucat inițial în Las Vegas, de către un grup de jucători texani din care făceau parte legendarul Doyle Brunson, Crandell Addington (fondator WSOP) și Amarillo Slim, câștigător WSOP 1972 Main Event .

 Odată cu răspândirea internetului de după anul 2.000, jocul de poker a pătruns și în mediul online iar popularitatea acestuia a explodat și numeroși operatori de poker online s-au înființat, mulți dintre ei activând și în zilele noastre. Pe internet, cea mai populara variantă a jocului de poker la ora actuală este Texas Holdem, urmată de Omaha, iar tuneele MTT (Multi Table Tournament) și mesele de Cash cu diferite limite au parte de cei mai mulți clienți.  

Totuși, trăim în secolul vitezei, fie că ne place sau nu, astfel că unii ar paria pe faptul că în curând cele mai populare tipuri de turnee de poker online vor fi cele super rapide, de 3 jucători, la care premiul poate ajunge să fie chiar și de o mie de ori mai mare decât miza plătită de fiecare jucător pentru a se înscrie.

Cea mai nouă denumire a acestui gen de turnee este HexaPro și poate fi jucată și în România, pe site-ul primului operator de gambling cu specific românesc: https://www.vladcazino.ro/poker.

Buy in-urile la astfel de turnee super rapide pornesc de la doar 1 €, continuă cu 2 €, 5 €, 10 €, 25 €, 50 € și se opresc la 100 €.

La ultimul nivel, premiul maxim poate deci ajunge la nu mai puțin de 100.000 €, astfel că e simplu de înțeles de ce astfel de turnee atrag clienții ca un magnet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.