Reteta zilei: Mucenici cu miere de albine

mucenici cu miere

Mucenicii cu miere de albine se fac doar pe 9 martie, potrivit traditiei. Multe regiuni ale tării îşi dispută originalitatea reţetei de mucenici. In nord, de exemplu, mucenicii se fac copţi, iar în sud sunt fierţi. Va prezentam o reteta originara din Bucovina.

Ingrediente

500 ml de lapte
doua oua
5-6 linguri de zahar
100 ml ulei
drojdie cat o nuca
coaja de lamaie, vanilie
sare
faina
400-500 g de miere
miez de nuca

Mod de preparare

Se incalzeste putin laptele, se dizolva drojdia intr-o cescuta de lapte, iar restul se pune intr-un castron mai maricel. Se bat bine ouale si se pune lapte peste. Adauga si zaharul, drojdia si mirosurie si amesteca totul bine, pana se topeste zaharul.

Incepe sa adaugi faina, pana se intareste coca. Ar trebui sa iti intre in jur de 500 de grame, poate un pic mai mult de faina, in functie de calitatea ei. Dupa ce se intareste coca, incepe sa incorporezi uleiul. Nu tot odata, ci in doua-trei transe. Si framanta bine cu ulei. Lasa aluatul de mucenici la crescut, intr-un loc calduros, ferit de curenti de aer. Daca te grabesti, pune vasul cu aluat peste o oala cu apa fierbinte, ca sa cresca mai repede. Dupa ce a crescut, incepe sa rupi din coca bucatele, cam cat un mar. Ruleaza-le in mana pana faci un sul, uneste-le capete si rasuceste-le. Si tot asa, pana umpli tava. Trebuie sa lasi si ceva spatiu intre ei.

Lasa-i in tava pana isi dubleaza volumul. Eventual, pune tava in cuptorul cu foc dat mic si usa deschisa.

Dupa ce s-au rumenit mucenicii, scoate-i pe un platou si lasa-i sa se racoreasca un pic inainte de a-i unge cu miere, altfel va curge. Presara si miez de nuca macinat si sunt gata.
Partea buna si frumoasa atunci cand faci reteta completa de mucenici cu miere de albine e ca iti vor ramane si pentru a doua zi. Acopera-i cu o folie alimentara si ataca dimineata, cu o cana de lapte.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.