Ediţia a 4-a a Cluj Blues Fest s-a încheiat sâmbătă, 4 noiembrie, cu un recital de senzaţie al maestrului Alexandru Andrieş şi trupa sa. Evenimentul a avut loc în perioada 3-4 noiembrie 2017, la Casa de Cultură a Studenţilor, fiind organizat de Asociaţia Clujul Cultural.
În acest an, organizatorii Cluj Blues Fest au luat decizia de a susţine şi promova blues-ul românesc, astfel că am avut parte de un line-up 100% românesc, o adevărată premieră pentru un festival autohton, demonstrând că există şi în România trupe şi artişti valoroşi capabili să ridice sala în picioare şi să aducă un plus de valoare muzicii româneşti.
În prima zi, pe 3 noiembrie 2017, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor au urcat, în ordine, Marcian Petrescu şi Trenul de Noapte, urmaţi de cel poreclit Mr. Blues de România, A.G. Weinberger, unul dintre cei mai renumiţi şi apreciaţi muzicieni de blues din ţara noastră.
Marian Petrescu a ridicat sala în picioare şi a fost aplaudat de public la scenă deschisă, oferind un recital de senzaţie la muzicuţele sale, fiind de altfel una dintre marile surprizele primei zile ale festivalului din acest an.
De peste 30 ani în slujba blues-ului românesc, A.G. Weinberger a le-a oferit clujenilor prezenţi la Cluj Blues Fest o mostră de blues autentic adus de pe malurile Mississippi-ului din ţara unde acest gen muzical e ridicat la rang de artă. Într-un moment de sinceritate, Weinberger a oferit replica primei seri, susţinând că „blues înseamnă sex. Dacă nu mă credeţi, mergeţi acasă după concert şi priviţi-vă în oglindă”, a precizat artistul.
Spectatorii au putut să savureze un pahar de vin în pauza dintre concerte în foaierul Casei de Cultură a Studenţilor.
Sâmbătă, 4 noiembrie, a început cu un brunch alături de Alexandru Andrieş pentru reprezentanţii presei şi fani ai festivalului, în care maestrul a vorbit liber şi deschis despre rigoriile comunismului în viaţa de artist, despre cât de mult a fost controlat de Securitate pe vremea lui Ceauşescu, despre cariera sa impresionantă şi a evocat câteva amintiri din turnele sale alături de alţi artişti precum Nicu Alifantis, despre care a sustinut că e frecvent confundat cu el. O întâlnire relaxată, caldă, plină de umor, la care maestrul Andrieş a răspuns la toate întrebările şi a acordat autografe şi şi-a făcut poze cu cei prezenţi.
Cea de-a doua zi, 4 noiembrie, a fost deschisă de trupa Soul Serenade, trei tineri, doi băieţi şi o fată, care reprezintă dovada vie că blues-ul nu are limite de vârstă şi poate fi ascultat şi interpretat de oricine. De altfel nu putem să trecem cu vederea şi să nu remarcăm prezenţa a numeroşi tineri în public.
După o scurtă pauză de un pahar de vin şi într-o sală arhiplină, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor a urcat unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti, Alexandru Andrieş, care a revenit la Cluj-Napoca după o pauză de câţiva ani. Acesta împreună cu trupa sa, din care fac parte Sorin Romanescu (chitară), George Baicea (chitară), Berti Barbera (percuție) și Maria Ioana Mântulescu (voce), au interpretat piese în româneşte, precum: „Garda financiară”, „Cartofi prăjiţi”, „Andreea Marin”, „Ştefan Bănică”
VIDEO – Şi pentru că video-urile fac mai mult decât 1000 de cuvinte, vă lăsăm cu câteva înregistrări din ultima seară:
Alexandru Andrieş – VIDEO
FOTO © Oana Pop
One thought on “Reverenţă în faţa blues-ului românesc, la Cluj Blues Fest”