Rezultatul anchetei preliminare în cazul accidentului de la Sala Polivalentă! Care sunt concluziile

Primăria Cluj-Napoca a prezentat, miercuri dimineaţă, rezultatele preliminare ale anchetei privind accidentul de la Sala Polivalentă de sâmbătă, când un copil de 9 ani a căzut în gol de la 4 metri, printr-o gaură dintre tribuna fixă şi cea retractabilă.

sala polivalenta cluj4

In urma anchetei a reiesit ca mecanismul de functionare al tribunei retractibile avea probleme.

„S-au efectuat mai multe manevrări succesive și s-a constatat că tribuna nu funcționează corespunzător automatizat, fiind nevoie să fie ajutată prin împingere sau tragere de către aproximativ 15 – 20 de persoane. Observând faptul că tribuna nu funcționează corect automatizat s-a trecut la verificarea amănunțită a structurii de sub tribună, cea care susține și asigură rularea corespunzătoare a întregului ansamblu. S-a observat faptul că elementele de siguranță care împiedică ieșirea tribunei mai mult decât este permis sunt compuse din 4 arcuri fixate în peretele de beton și picioarele din spate ale tribunei mobile, în dreptul motoarelor, care acționează tribuna și un fir care acționează un limitator de cursă, cel care comandă practic oprirea înaintării tribunei mai mult decât e necesar. Din punct de vedere al comisiei, aceste elemente de siguranță nu erau corespunzător dimensionate, fapt ce permirea ieșirea tribunei, mai mult decât era permis. Ținând cont de faptul că se derulează și o anchetă a Poliției s-a încercat doar de probă reducerea dimensiunii firului care activează limitatorul de cursă și s-a observat că astfel tribuna se oprește automatizat, corespunzător fără a mai crea acel gol în partea superioară”, se arată în raportul Primăriei.

Primul rand de scaune nu functiona corespunzator 

„S-au continuat verificările pe partea mecanică și de rulare a tribunei și s-a constatat că primul rând de scaune, cel care ar trebui să se închidă și deschidă primul, nu funcționează corespunzător, practic există la un moment dat o blocare a rulării acestuia, ceea ce din punctul nostru de vedere afecta funcționearea corespunzătoare a întregului ansamblu. La verificarea de sub tribună s-a constatat că există elemente de rulare a acestui rând, care se dereglează din cauza unei frecări excesive, fapt care ar conduce la nefuncționarea corespunzătoare. S-au fotografiat toate aceste aspecte și au fost aduse la cunoștința constructorilor pentru remediere împreună cu toate celelalte constatări privind funcționarea corespunzătoare a întregului ansamblu, inclusiv o posibilă problemă legată de planeitatea șapei de sub tribună. În final, prin manevrare automată, dar și ajutată manual de 15 – 20 de persoane, tribuna a fost fixată în poziția deschisă, în întregime și fără a mai exista golul din partea superioară astfel încât poate fi folosită în siguranță la evenuimentele viitoare”, se mai arată în document.

Masurile luate 

„Constructorul a luat legătură cu firma producătoare, din Polonia, a tribunei mobile, iar aceștia au spus că în curcsule acestei săptămâni vor veni la Cluj și vor efectua o mentenanță și revizie a întregii tribune și vor remedia în același timp toate problemele constatate de comisie, sau pe care le vor constata ei, prin aplicarea soluțiilor dispuse de furnizor, proiectant și executants”, mai spune documentul Primăriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.