România va continua vaccinarea cu AstraZeneca

Preşedintele CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunțat joi că România continuă vaccinarea cu serul anti-COVID-19 AstraZeneca/Oxford pentru toate grupele de vârstă. 

Valeriu Gheorghiță a anunțat că se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, în contextul în care rata trombozelor apărute după vaccinarea cu acest ser a fost de doar 0,65 la 100.000 de oameni.

Situația epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendiță de creștere a gravității cazurilor. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continuea vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile. (…) În urma ședinței de lucru care a avut loc joi s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu același vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză, nu vor mai fi vaccinate la rapel. Vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze„, a declarat Valeriu Gheorghiță, joi, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, temporizarea sau renunţarea la vaccinare ne pot aduce în faţa unor forme severe de îmbolnăvire și poate compromite atingerea imunității de grup.

Renunțarea la vaccinare ne poate aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire și poate fi compromisă atingerea imunității de grup„, a mai declarat Gheorghiță.

În România, până în prezent, în jur de 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză de ser de la AstraZeneca, iar câteva au primit deja și rapelul. În urma vaccinării a 392.269 de persoane s-au înregistrat 5.245 de reacții adverse. Administrarea vaccinului AstraZeneca a început din data de 15 februarie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.