Nu s-a raportat nicio tromboză în România din aproape 400.000 de persoane vaccinate cu AstraZeneca

Aproape 400.000 de români s-au vaccinat până acum cu serul anti-Covid produs de firma AstraZeneca, iar niciunul dintre aceștia nu a suferit până acum tromboze, spune Valeriu Gheorghiță. 

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a făcut această declaraţie într-o intervenție telefonică la Digi24. Gheorghiță le recomandă celor care au fost imunizați cu prima doză de AstraZeneca să facă și rapelul dacă nu au suferit un eveniment trombotic sau șoc anafilactic.

Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. (…) Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative. Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Europa și au fost raportate și analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice.

Cred că este important, de asemenea, să înțelegem că frecvența evenimentelor trombotice nu este, în general, mai crescută decât ce se regăsește în populația generală nevaccinată, dar, într-adevăr, strict pe aceste localizări particulare – tromboze de sinus venos cerebral, tromboze de circulație venoasă abdominală – există acest semnal că avem o frecvență ușor mai crescută față de ceea ce se regăsește în populația generală și oamenii, de fapt, trebuie să fie informați de acele semne de alarmă„, a explicat medicul.

Intervalul la serul AstraZeneca dintre prima doză şi doza de rapel este de aproape două luni. Astfeel că sunt puține persoane în România care au fost vaccinate și cu doza de rapel AstraZeneca, urmând ca majoritatea acestor doze să fie administrate începând cu 14 aprilie, a mai precizat Gheorghiță. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.