Renumitul scriitor Radu Paraschivescu a venit marţi, 22 noiembrie, la Cluj-Napoca, pentru a-şi lansa ultimul său volum, „Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time)”, la sediul Librăriei Humanitas din Cluj, în fața unei audiențe de 30 de participanți. Autorul a comentat cu umoru-i caracteristic câteva dintre poveștile care fac subiectul acestei cărți, dar și despre viața cotidiană din România, cea care îi este sursă de inspirație în volumele sale.
Noul volum „Aștept să crăpi (de astăzi, în prime time)”, apărut la Editura Humanitas și care a fost lansat săptămâna trecută la Târgul Internațional de carte Gaudeamus, conține cinci proze alerte şi vesele despre noi şi dereglările noastre. Cinci felii din tortul vieţii româneşti după integrarea în Uniunea Europeană. Cinci cronici ale absurdului, abjecţiei şi dejecţiei. Cinci motive pentru a-ţi dori să pleci din România doar pentru ca, odată trecut de graniţă, să începi să-i duci dorul şi să vrei acasă.
„Cartea este formată din cinci proze, care continuă într-un fel ceea ce am început eu în . Cartea ‘Bazar Bizar’ era o primă tentativă de proză scurtă, apărută într-o perioadă în care încrederea în proza scurtă începusă să pălească puțin. Deși existau arhitecți prestiogioși ai prozei scurte, acum Bazar Bizar se ocupă de România oarecum candidă și ticăloasă, România de dinainte de integrale, România lui Victor Ciorbea sau Gheorghe Dumitrace. <Aștept să crăpi> este tot România, dar cu pălăria integraționistă de data asta, România de după integrare și după 2006-2007, cum am evoluat, ce am făcut cu noi, ce ma descoperit nou, cum arătăm acum prin lentila aceasta a comicului. Când scriu despre România îmi vine să scriu comic, nu cred că e de vină România, nu cred că sunt de vină eu, pur și simplu așa se nimerește, asta este logodna fericită să zicem”, a susținut Paraschivescu în cadrul lansării de la Cluj.
„Dacă vrei o carte comică, rămân la părerea că aceasta trebuie să aibă în spate ceva serios, o preocupare, o intenție adâncă”, a mai susținut scriitorul.
Florin Bican a vorbit în fața audienței despre acest volum și a susținut că se regăsește de câțiva ani în cărțile lui Radu Paraschivescu.
„Am trăit și trăiesc de câțiva ani tot ce scrie Radu Paraschivescu în romanul său. Vorbesc de romanul lui și nu mă refer doar la această colecție de povestiri, pentru mine nu sunt proze scurte. Cred că viața nu face decât să imite romanul lui Radu Paraschivescu și mai că i-aș propune să scrie ceva altfel în cărțile sale. Dialogurile sunt coerente, acțiunile sunt justificate, personajele de asemenea.
Ce altă dovadă mai putem pretinde că viața imită romanul lui când acum câteva săptămâni, replica aceea care a provocat valuri, ‘Sper să crăpi, Ponta’, de fapt a urmat romanului, cartea fiind scrisă. Acestea sunt efectele cărții lui Radu”, a declarat Florin Bican.
La rândul ei, Ioana Bot, a precizat că acest volum reușește să surprindă foarte bine comicul, un comic atât de bun încât îți vine să plângi.
„Radu Paraschivescu scrie o literatură de care eu mă simt de fiecare dată foarte aproape. ‘Aștept să crăpi’ este alcătuită din cinci povestiri pe care le-am citit adesea râzând de una singură, dar de cele mai multe ori uluindu-mă pentru cât de bine autorul reușește să surprindă comicul. E atât de bun comicul acesta încât îți vine să plângi. Povestirile nu sunt realiste, Radu nu lasă o mărturie, ci imaginează o istorie cu forță alegorică, în care oribilul cotidian, în exces, devine alegorie. E atât de excesiv încât nu poate fi decât o figură absurdă.
Dacă ar fi să creăm o tipologie a scriitorilor contemporani, Radu Paraschivescu ar fi în opinia mea în categoria marilor răzbunători”, a susținut și criticul literar Ioana Bot.