„Servus 2021. East of the West” – Noul concept cu care atacă Clujul titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021

Asociaţia Cluj-Napoca Capitală Culturală Europeană 2021 a lansat, luni, la Centrul de Cultura Urbana „Casino” noul concept vizual pentru Capitala Culturala Europeana 2021, competitie in care este angrenat si municipiul Cluj-Napoca.

servus 2021 east of west

Sloganul Clujului in acest proiect este „Servus 2021”, iar conceptul „East of West”

„În spaţiul românesc, ‘Servus’ e o formulă de salut specifică pentru noi, clujenii. Termenul e de origine latină şi s-a consacrat în spaţiul cultural al Europei Centrale. ‘Servus’ rezumă aspiraţia noastră de a ne împlini potenţialul ca şi comunitate: e folosit şi de români, şi de maghiari; este salutul celor care deja au devenit prieteni; este salutul celor care se simt egali; înseamnă deschidere, familiaritate, disponibilitate de a te pune la dispoziţia celuilalt pe temeiul încrederii şi al unui răspuns similar. Este sinteza întâlnirii dintre Est şi Vest.

‘Servus’ este cuvântul care leagă Cluj-Napoca de rădăcinile latine ale românilor, dar şi de puternica influenţă central-europeană – germană, austriacă şi maghiară – asupra Transilvaniei.

‘Servus’ e cel mai folosit salut în Cluj şi în Transilvania, are mai multe derivate româneşti şi maghiare – „serbus”, „sevos”, „serus”, „szia” etc. – şi este unul dintre atributele regionale ale spaţiului intracarpatic românesc. Popularitatea acestui termen a contaminat şi sudul ţării, mulţi locuitori ai capitalei României, Bucureşti, preferând acest salut celor mai uzuale, precum „Salut” sau „Bună”.

‘Servus!’ înseamnă firescul prieteniei, amintiri comune şi stăpânire a orgoliului.

‘Servus’ presupune o tutuire respectuoasă. Doboară bariere şi blochează aroganţe. Cine spune ‘Servus’ se deschide întâlnirii cu celălalt, e pregătit pentru o relaţie de încredere şi pentru exersarea generozităţii. ‘Servus’ cuprinde omenie şi ospitalitate, laolaltă cu dorinţa de a construi împreună pe termen lung.

‘Servus’ e moştenirea unei Europe pe cât de puternice, pe atât de vulnerabile, urma smerită a unei istorii trufaşe”.

Despre conceptul „East of West”

Conceptul nostru – East of West – oferă comunităţii, prin proiectul Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii, şansa de a valorifica acest potenţial unic. East of West e locul unde se întâlnesc resursele noastre, ocazia istorică de a ne descoperi unii pe alţii şi de a construi modele prin care să îndeplinim această „maturizare”.

Nu doar pentru noi, ci şi pentru Europa, de al cărei destin suntem şi noi responsabili. Şi Europa, la fel ca noi, are nevoie să-şi redobândească încrederea – încrederea cetăţenilor unii în alţii şi într-un viitor comun. Şi Europa are nevoie de exemple proaspete de civism, de convieţuire, de vecinătate, de valoare şi de bunăstare; iar noi avem calităţile unui „laborator” pentru toate aceste procese.

De ce „East of West”? Pentru că existenţa noastră la confluenţa dintre Est şi Vest, în inima Transilvaniei, ne defineşte şi felul unic de a fi, dar e relevantă şi pentru procesele care au loc azi în Europa, la est şi la vest, deopotrivă. Pentru că avem potenţialul de a contribui la o reafirmare a culturii est-europene şi de a stabili un nou reper, autentic, în Est. Pentru că putem facilita conectarea şi înţelegerea între cultura europeană şi spaţiile culturale aflate la est de actualele frontiere ale Uniunii Europene.

Pentru că ne asumăm, cu maturitate, dar şi cu autoironie, faptul de a aduce, din modernitate până în prezent, un spirit cosmopolit şi „occidental” în Est, dar şi un duh de sorginte balcanică în sobrietatea Vestului.

„Caracterul unic al Clujului este definit de conviețuirea în acelaşi spaţiu a unor comunităţi cu identități etnice, religioase și culturale diverse; de mediul academic și intelectual progresist, bine conectat de-a lungul timpului la metropolele Europei; de atmosfera de oraş cosmopolit, “avanpost” al Vestului în Est.

Fiecare perioadă istorică a avut însă şi influenţe negative asupra comunității, în special asupra interacțiunii între locuitorii Clujului. Ei s-au izolat în universuri proprii, parţial închise, definite prin ignorarea şi, deci, necunoaşterea celor “diferiţi”, cu care nu împărtășesc unul saul altul dintre atributele identitare – etnie, limbă, religie, nivel de educaţie, categorie socială.

Traumele istoriei au lăsat urme vizibile şi încă active în mentalul colectiv – lipsa de încredere în celălalt, (auto)izolarea, o politețe subminată de suspiciune și indiferență, un fel unic, convenţional şi distant, de a-fi-împreună.

Trăim civilizat, însă fiecare în clubul său. Pe propriul teritoriu suntem performanți, inovatori și generoși, responsabili și vizionari. Dar spațiile comune sunt aproape goale. Spaţiul public e revendicat și ocupat cu schimbul, rareori împreună. Ne ignorăm elegant, români cu maghiari, ortodocşi cu romano-catolici sau intelectuali cu muncitori. Interferențele sunt încă timide. Încă ne comparăm: cine e mai bun? De partea cui e dreptatea? De partea cui e istoria?

Vestea bună e că traumele noastre au rădăcini comune cu resursele noastre. Asemeni personajelor mitologice, am parcurs o cale plină de obstacole și conflicte, iar împlinirea, maturizarea, se poate petrece prin concilierea contrastelor. Ne putem împlini potențialul comunitar asumându-ne dualitățile şi integrând energiile divergente în folosul unei identităţi colective”.

Omul de afaceri Sorin Dan a fost ales in Comitetul Director al Asociatiei Cluj Capitala Culturala Europeana, in locul managerului Terapia Ranbaxy, Dragos Damian, care s-a retras din motive personale.

Sorin Dan este fondatorul Festivalului International de Film „Comedy Cluj”, patronul hotelului de cinci stele City Plaza si fost acţionar la ziarele locale Mesagerul Transilvan şi Ziua de Cluj..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.