Spectacolul orchestrei celor 100 de țigani, Budapest Gypsy Symphony, a încheiat ediţia a 9-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj! FOTO-VIDEO

Editia a 9-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca s-a incheiat duminica seara, 26 august, cu spectacolul sustinut de orchestra Budapest Gypsy Symphony a celor 100 de țigani, în aplauzele prelungite a miilor de spectatori prezenți în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Spectacolul a fost precedat de discursurile ținute de Kásler Miklós, ministrul responsabil pentru Resursele Umane din Ungaria, Emil Boc, primarul Clujului, Oláh Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca și Gergely Balázs, organizatorul principal al festivalului.

The 100 Member Gipsy Orchestra este unică în lume. Având în componenţa sa îndeosebi muzicieni de etnie rromă, orchestra cântă muzică clasică (piese de Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss etc.) și muzică ţigănească tradiţională. Orchestra a evoluat cu mare succes atât pe scenele cele mai mici ale unor cămine culturale din Ungaria, cât şi în marile săli de concerte ale lumii. Pe lângă păstrarea soundului tradițional, muzica interpretată de cei o sută de muzicieni rromi trimite și la ritmul modern al orașului. Având un repertoriu special şi o orchestraţie unică, The 100 Member Gipsy Orchestra se adresează publicului într-o manieră cât se poate de simplă şi de accesibilă. Trupa a câștigat Premiile Tezaur Maghiar şi Hungaricum.

Peste 600 de evenimente au avut loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare 2018, eveniment ce a avut loc între 19 şi 26 august, în mai multe locaţii din Cluj-Napoca: Piaţa Unirii, strada Kogălniceanu, Muzeul de Artă, strada Potaissa, etc. Festivalul a fost gândit în jurul a două evenimente majore pentru comunitatea maghiară: Anul Jubiliar Matia Corvin și Anul Libertății Religioase.

Cea de-a zecea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va desfășura între 19 și 25 august 2019.

VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.