Statul român va trebui să plătească o sumă uriaşă pentru despăgubirea deţinuţilor: între 370 şi 550 milioane de euro

Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) afirmă că despăgubirea deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare va costa statul între 370 şi 550 de milioane de euro şi că, periodic, trebuie să corecteze „încercările de dezinformare ale ministrului Justiţiei”. „Mai nou, încearcă să ne convingă că, deşi a avansat sume de bani pentru despăgubiri, n-a făcut-o”, susţin sindicaliştii.

„Periodic, ne aflăm în neplăcuta situaţie de a corecta încercările de dezinformare ale ministrului Justiţiei, care – mai nou – încearcă să ne convingă că, deşi a avansat sume de bani pentru despăgubiri, n-a făcut-o. Probabil că a înţeles dimensiunea dezastrului: această iniţiativa va costa între 370 şi 550 de milioane de euro”, susţin sindicaliştii din ANP, potrivit news.ro.

Aceştia fac referire la o postare pe Facebook a ministrului Tudorel Toader care a scris că ”niciun oficial nu a avansat vreo suma de bani pentru posibile despagubiri ale foştilor deţinuţi, în sensul hotărârii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare” şi ataşează comunicatului o declaraţie video a ministrului în care vorbeşte despre faptul că Ministerul Justiţiei va propune ca despăgubire o supă cuprinsă între 5 şi 8 euro pe zi.

Sindicaliştii susţin că valoarea totală a despăgubirilor va fi uriaşă.

„Concret, la un rulaj total al deţinuţilor, estimat pentru perioada 2012 – 2017, de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) şi 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut).

În estimarea costului total am introdus o valoare mediană: nu toţi deţinuţii beneficiari fiind în sistemul penitenciar pe întreaga durată de aplicare”, mai spun sindicaliştii.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în 21 martie, că se fac calcule pentru a stabili impactul financiar al acordării de despăgubiri ce vor fi acordate deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare.

One thought on “Statul român va trebui să plătească o sumă uriaşă pentru despăgubirea deţinuţilor: între 370 şi 550 milioane de euro

  1. Condițiile din penitenciar se vad cu ochiul liber ploșnițele și mizeria oameni buni chiar nu aveți de gând să faceți ceva? Sau de acum ați terminat cu covidu și lăsați oameni să moară mâncați și infectați de ploșnițe și conducerea ar trebui sa fie trasa la răspundere domnu director da ieși domnule an față și explică cum ai pușcăria plina de plosnite și infecție și de ce ajung oameni să se spânzure omoare și etc…da socoteală la familii că doar ești director sunt pline camerele stau cate 30 unde respiri?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.