80% dintre români gătesc acasă, zilnic sau la două-trei zile, în timp ce 61% apelează la serviciile de livrare cel puțin lunar, iar 25% mănâncă neglijent și compulsiv.
Studiul a fost efectuat în perioada 17-23 noiembrie, pe un eșantion național de 1.683 persoane, de către Foodwise Marketing, parte din grupul de comunicare Hello:
– 35% dintre români aleg ingrediente și mâncăruri românești, iar 22% caută proveniența locală, de proximitate.
– o treime dintre români optează, la capitolul alimentație, pentru bunurile micilor producători locali
– peste un sfert dintre români admit că au început să mănânce neglijent, compulsiv, în perioada izolării, dar 55% se protejează și adaugă meniului vitamine sau suplimente alimentare
– aproape 14% dintre români au decis să consume alimente cu un nivel minim de procesare
– 27% dintre subiecți nu schimbă nimic din modul obișnuit de alimentație.
„Ne-am propus să realizăm acest studiu pentru a avea o radiografie la zi a tendințelor în consum, a comportamentelor în food & beverages, un instrument de lucru bazat pe cifre actuale, care arată influența reală a pandemiei. Unul dintre lucrurile pe care le observăm în studiu, și care confirmă tendințele pe care le resimțim, este o mai mare deschidere a românilor față de gătitul acasă – cu ingredientele alese de ei, cu proveniență trasabilă, în condiții de siguranță și un plus de control pentru alimentația zilnică”.
Supermarket-urile rămân destinația preferată pentru achiziția alimentelor și ingredientelor necesare consumului, cu aproape 70% dintre opțiuni, urmate de hypermarket-uri, cu 57%, și de magazinele de cartier, cu 42%. Mediul online ajunge la aproape 16% din preferințe, arată studiul Foodwise Marketing.
Ajunși în magazine, 6 din 10 români merg la țintă și aleg produsele cu care sunt familiarizați, iar aproape un sfert vânează prețurile avantajoase.