Syriza, stanga radicala, a castigat alegerile parlamentare din Grecia

Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza (stanga radicala), castigator al alegerilor parlamentare desfasurate duminica in Grecia, a promis finalul celor cinci ani de austeritate.

Alexis Tsipras
Foto: Agerpres/Xinhua

Syriza a obtinut 36,3%, ceea ce inseamna 149 dintre cele 300 de locuri din Parlamentul grec. Syriza are nevoie de inca doua locuri (151) pentru a avea majoritate in noul Parlament, lucru ce va fi cunoscut abia odata cu anuntarea rezultatelor finale, asteptate in cateva ore, relateaza Reuters. Stanga radicala a obtinut cu 8,5% mai multe voturi decat partidul conservator Noua Democratie, condus de premierul in exercitiu Antonis Samaras.

Daca nu obtine majoritatea parlamentara – 151 de locuri – Syriza mizeaza pe aliante cu partide mai mici, pentru a nu fi nevoie ca alegerile sa se repete la inceputul lunii martie.

Alexis Tsipras a declarat, dupa anuntarea rezultatelor partiale, ca „Poporul grec a facut istorie, a lasat in urma austeritatea. Vom negocia cu creditorii internationali o noua solutie pentru Grecia si pentru Europa.”

Tsipras este pe cale sa devina seful primului Guvern al unei tari din zona euro care se opune deschis politicilor severe de austeritate impuse Greciei de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Grecia a obtinut in anul 2010 de la Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International un imprumt urias in valoare de 240 de miliarde de euro in schimbul unui sever program de austeritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.