Târg Tradițional de Mărțișor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul interesat la Târgul Tradițional de Mărțișor, eveniment care va avea loc în perioada 24 februarie – 1 martie 2017, între orele 10.00 – 19.00, în curtea Palatului Reduta, str. Memorandumului nr. 21.

Prin acest târg, muzeul își propune să realizeze un eveniment de referință în viața culturală clujeană, în cadrul căruia să reunească artiști plastici, artizani, meșteșugari, creatori ai unor mărțișoare de calitate lucrate manual, cu multă atenție și dăruire. De asemenea, se dorește reînvierea atmosferei târgului de mărțișoare de odinioară, manifestare care se va desfășura pe latura vestică a Pieței Unirii, în fața fostei Galerii de Artă.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a făcut selecția participanților la acest târg pe baza criteriilor de originalitate, creativitate, respectarea tehnicilor sau reinterpretarea modernă a acestora, regăsite în mărțișoarele prezentate. Toate mărțișoarele sunt realizate de către expozanți, atât meșteșugari și artizani, cât și artiști plastici, la acest eveniment participând peste 20 de expozanți, din toată Transilvania, de la Satu Mare până la Cristuru Secuiesc.

Mărțișorul este un obiect de podoabă care se oferă în dar ca semn al sosirii primăverii, în prima zi a lunii martie, mai ales fetelor și femeilor. În prezent, este alcătuit dintr-o podoabă miniaturală și un șnur realizat din două fire răsucite de mătase, de culoare roșie și albă, cu ciucuri la capete.

În vechime, mărțișorul era un șnur alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în roșu și alb sau roșu și negru, reprezentând contrariile: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Obiectul era dăruit copiilor și tinerilor – fete și băieți, fiind legat la mână sau purtat în piept și avea un rol apotropaic. România, împreună cu Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia, a realizat un proiect important, acela de a înscrie Mărțișorul în patrimoniul UNESCO, proiect aflat în etapa de evaluare finală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.