TOT ce trebuie să știe clujenii despre fenomenul slow-fashion

Campaniile de promovare din social media, prezentările de modă extravagante, tendințele care se schimbă de la un an la altul, cresc dorința oamenilor de a avea cât mai multe articole vestimentare (cu 60% mai multe decât acum 15 ani). Pe lângă risipirea banilor, acest comportament de consum provoacă daune mediului și contribuie la încălzirea globală.

Este estimat că industria modei produce aproximativ 1.7 miliarde tone de CO2 în fiecare an. Amenințările pentru planetă venite din partea industriei fast-fashion au fost abordate de o nouă alianță și la nivel de ONU. Soluția? Fenomenul slow-fashion

Citește în continuare pentru a afla cum poți ieși din acest cerc vicios al industriei fast-fashion

Slow-fashion este o reacție contra industriei de masă a modei din ultimii ani, opusul consumului exagerat și inutil, promovând responsabilitatea și sustenabilitatea. Este o activitate care are în vedere atât binele planetei, cât și calitatea hainelor create. Se opune producției excesive a articolelor vestimentare, articole care vor ajunge la gunoi într-o perioadă scurtă de la achiziție.

De asemenea, presupune tratarea muncitorilor corect (oferindu-le salarii care să reflecte munca depusă) și reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător (deșeuri, chimicale, consumul excesiv de resurse).

Articolele de îmbrăcăminte rezultate în urma procesului de slow-fashion sunt cumpărate pentru calitatea superioară și longevitatea dovedită. Se concentrează, în principal, pe croiurile clasice pentru a oferi piese versatile, care pot fi combinate în nenumărate moduri. Prin această abordare, articolele pot fi purtate ani de zile, fără temerea de a nu mai fi „la modă”. 

Industria slow-fashion susține de asemenea achiziția articolelor vestimentare din magazine second-hand sau vintage, repararea hainelor care au defecte mici, refolosirea materialelor pentru a obține propriile creații, unice și sustenabile. Calitatea vine înaintea cantității.

Cum te poți alătura mișcării slow-fashion?

  • cumpără mai puțin și mai rar
  • repară lucrurile care pot fi reparate: coase găurile sau tivul deșirat, atașează un elastic pentru confecții fustei care ți-a rămas prea mare în talie
  • reinventează articolele pe care nu le mai porți, ai nevoie doar de puțină creativitate
  • acordă atenție procesului de curățare, respectă indicațiile de pe etichetă
  • cumpără doar ceea ce ai nevoie 
  • vizitează magazinele second-hand și vintage
  • evită (dacă ai posibilitatea) magazinele mari, brandurile globale de fast-fashion

Un exercițiu pe care adepții slow-fashion îl recomandă tuturor: nu cumpăra articole vestimentare timp de o lună (sau chiar mai mult). Scopul exercițiului este de a le arăta oamenilor că majoritatea nevoilor pe care le simt pentru a avea ceva nou sunt trecătoare. Cei care duc la final exercițiul, realizează că au obiceiul de a cumpăra lucruri inutile și ar putea folosi banii într-un mod mai înțelept. 

Cu siguranță până ai ajuns la finalul articolului, ți-ai amintit că ai câteva bluze în șifonier cărora le-ai putea oferi o nouă viața cu ajutorul unei mașini de cusut. Poate ți-ai dat seama că și tu faci parte dintre cei care cumpără haine uneori doar pentru că sunt la reducere, deși dulapul îți e plin. Oricum ar fi, fenomenul slow-fashion poate avea un impact pozitiv asupra vieții și asupra garderobei tale. 

Sursa foto: shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.