Trei sinucideri într-o singură săptămână la Cluj

sinucidereJudeţul Cluj este campion la sinucideri. Doar în ultima săptămână au avut loc trei. Cazul de la Huedin, în care o mamă şi fiul ei s-au spânzurat în acelaşi timp a şocat întreaba comunitate. O altă persoană s-a aruncat în faţa trenului şi a murit pe loc, potrivit citynews.ro.

Specialiştii spun însă că nu anotimpul determină o persoană să-şi pună capăt zilelor, ci lipsa unei speranțe sau a unor apropiaţi care să atenueze această senzație negativă.

Principalele trei probleme care pot determina o persoană să se sinucidă sunt tulburările psihologice precum depresia, cele emoţionale, şi consumul de alcool, este de părere psihologul Daniel David. Evenimentele negative pot doar accentua aceste predispoziții.

„Dacă ai avut o tulburare psihică și nu ai un suport social în perioada sărbătorilor de iarnă, probabilitatea de a comite suicid este mai mare. Dacă persoana are un suport social, familia și se adună toți în perioada sărbătorilor de iarnă, ea este supravegheată mai bine, și probabilitatea să comită suicid este mai scăzută”, a precizat David.

Nici problemele economice singure nu pot determina o persoană să se sinucidă. Ele doar activează anumite gânduri cum ar fi lipsa de speranță, iar aceasta poate duce la sinucid.

„Criza ca un stresor psihologic poate declanșa o anumită tulburarea emoțională, un distres. Nu orice distres duce la suicid. Importantă este senzația de lipsă de speranță. Dacă speranța există, riscul de a comite suicid este mai mic. Dacă speranța nu există, probabilitatea de a comite suicid este mai ridicată”, a completat psihologul clujean pentru publicaţia mai sus menţionată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.