Un fost judecător al Curţii de Apel Cluj, exclus din magistratură pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei”

Judecătorul Sergiu-Leon Rus de la Curtea de Apel Cluj a fost eliberat din funcţie ca urmare a excluderii din magistratură. Consiliul Superior al Magistraturii l-a acuzat de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei” şi de „atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 4 martie a.c., decretul privind eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Cluj a judecătorului Sergiu-Leon Rus, ca urmare a aplicării a sancţiunii disciplinare constând în excluderea din magistratură.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii de eliberare din funcţie a judecătorului Sergiu-Leon Rus, ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare constând în excluderea din magistratură, dispusă în mai 2018 şi rămasă definitivă pe 14 februarie 2019.

Rus a fost acuzat de manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” şi de „atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”.

De asemenea , Iohannis a semnat şi decretul privind eliberarea din funcţie pe motiv de pensionare a procurorului Daciana Deritei, care activa în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Cluj .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.