Un grup de cercetatori de la Universitate Babes-Bolyai vor sa realizeze istoria populatiei rome din Romania

„În ciuda modei și a unei fascinației pentru marginali, romii din România nu dispun de o istorie a lor”, spun cercetătorii clujeni. O explicație pentru absența lor din istorie este dată de tradiția orală a comunităților de romi care nu a generat mărturii scrise ale existenței lor din trecut, iar documentele referitoare la romi, disponibile în arhive, sunt despre ei și niciodată de ei. Institutul de Istorie Orală din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a demarat un proiect prin care propune realizarea unei istorii orale a populației rome din România.

tigani

Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Institutul de Istorie Orală, în parteneriat cu Universitatea din Islanda lansează proiectul „Povestea nespusă. O istorie orală a romilor din România” (The Untold Story. An Oral History of the Roma People in Romania), scrie realitatea.net.

Proiectul are o durată de desfăşurare de 34 de luni, beneficiind de o finanțare în valoare de 750.000 euro oferită din partea Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014 prin contractul nr. 14SEE/30.06.2014.

Populatia roma din Romania va avea un muzeu virtual

Principalul obiectiv al proiectului este realizarea unei istorii orale a populației rome din România, prin colectarea, conservarea și interpretarea narațiunilor individuale ale membrilor acestei comunități.

„Prin intermediul interviurilor de istorie orală, proiectul va oferi o voce comunităților de romi, va explora modalitățile prin care patrimoniul cultural (in)tangibil al acestora, respectiv muzica, meșteșugurile, alimentația, sărbătorile, educația, pot deveni instrumente de demitizare și creștere a stimei de sine a romilor în context național și european. Printre rezultatele acestui proiect se numără crearea unei arhive de istorie orală de aproximativ 600 de interviuri, a unui muzeu virtual al romilor din România, realizarea unor teze de doctorat, lucrări postdoctorale, articole și cărți de specialitate”, a declarat directorul de proiect, Lavinia Snejana Stan.

Scopul proiectului este de a recupera și (re)construi istoria unei comunități prin colectarea, conservarea și interpretarea mărturiilor orale ale romilor. Pentru a putea gestiona complexitatea a unei astfel de problematici, echipa româno-islandeză va avea o abordare interdisciplinară, care combină cercetarea de istorie orală cu antropologia, etnologia, sociologia, studiile media etc. Proiectul va încerca să răspundă unor întrebări cu privire la natura patrimoniului cultural al comunității de romi și să exploreze modalitățile în care acest patrimoniu cultural (in)tangibil, respectiv tradițiile (muzică, meșteșuguri, dans, alimentație) pot deveni instrumente pentru creșterea stimei de sine a comunității de romi.

Printre rezultatele planificate ale parteneriatului se numără realizarea unei arhive de istorie orală cu un număr de aproximativ 600 de interviuri realizate la nivelul întregii țări, un muzeu virtual al comunității rome din România și o serie de publicații de specialitate.

Specialiștii din echipa română a Institutului de Istorie Orală din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca contribuie prin expertiza în realizarea cercetărilor de istorie orală, iar echipa islandeza va avea o contribuție majoră în ceea ce privește intredisciplinaritatea abordării, cu specialiști în etnologie, antropologie, sociologie.

Acest proiect se plasează în continuarea unei excelente relații de colaborare între Universitatea Babeș-Bolyai și University of Iceland începută încă din 2000 în cadrul proiectelor europene CliohNet și CliohRes. Prin parteneriatul încheiat, informații cu privire la populația roma vor fi diseminate la nivel internațional, prin rețelele academice din care ambele instituții fac parte și prin consolidarea relațiilor bilaterale prin implicarea cercetătorilor din ambele țări în constituirea unei singure echipe de implementare.

One thought on “Un grup de cercetatori de la Universitate Babes-Bolyai vor sa realizeze istoria populatiei rome din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.