Un hacker clujean a spart site-ul Preşedinţiei şi a furat datele de pe 62.000 de carduri!

Serviciul Teritorial Cluj al D.I.I.C.O.T, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca au desfășurat mai multe activități pe linia combaterii infracțiunilor informatice și spălării de bani, suportul de specialitate fiind asigurat de către SRI.

hacker
credit foto © www.expresspress.ro

Există suspiciunea că, în perioada 2010 — martie 2014, numitul B.S.T. a deținut fără drept datele a 62.000 carduri bancare unice, date care au fost obținute în mod ilicit și care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operațiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimțământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali.

De asemenea, există suspiciuni că, susnumitul a transmis în mod neautorizat către alte persoane un număr de 3449 de carduri bancare unice, conținând date de identificare ale unor carduri bancare aparținând unor utilizatori.

Ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor transmise de numitul B.S.T. erau trimise prin intermediul Western Union sau MoneyGram sus numitului sau numitei U.A., ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziționarea și tranzacționarea monedei virtuale Bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

Din aceste conturi, susnumiții efectuau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obținute în vederea achiziționării de bunuri. Valoarea totală a sumelor de bani obținute în urma săvârșirii infracțiunilor identificate până la acest moment în cauză este de 643.564 lei.

Totodată există suspiciuni că B.S.T. a procedat la accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduiește server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Presedintiei României, accesul la acest sistem informatic fiind restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obținerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deținute și utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 USD, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii.

Procurorii D.I.I.C.O.T — S.T Cluj vor audia mai multe persoane urmând a fi dispuse ulterior măsuri legale în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.