Vaccinare împotriva COVID în peste 60 de cabinete ale medicilor de familie din Cluj-Napoca

Începând de săptămâna viitoare, marți, 4 mai, va demara campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie, iar la nivelul județului Cluj s-au înscris peste 60 de medici de familie.

La nivel național sunt peste 3.000 de medici înscriși în acest program.

„Medicii de familie vor începe să vaccineze pe 4 mai. Toată infrastructura logistică este deja stabilită, medicii de familie au fost identificaţi. Vorbim de circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime. Sunt circa 10.700 de medici la nivel naţional în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Însă să ştiţi că mare parte dintre medicii de familie sunt implicaţi în centrele de vaccinare care deja funcţionează. Este foarte dificil să vaccinezi şi în cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare fixe, să ai grijă şi de ceilalţi pacienţi pe care îi ai în listă şi în îngrijire, să asiguri asistenţa medicală primară. Este un efort deosebit, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Medicii vor imuniza populația cu trei tipuri de vaccin: Moderna, AstraZeneca, Johnson & Jhonson. Medicii vor începe vaccinare după terminarea programului de muncă a cabinetului.

„În cabinetele lor vor fi utilizate trei seruri – Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca. Serul produs de AstraZeneca va fi livrat acolo unde medicii vor solicita acest vaccin. Sigur că la început ai o reticenţă, pentru că nu ştii despre ce e vorba. Sunt flacoane multidoză, există acest risc să iroseşti doze. Noi le-am transmis colegilor că nu e nici o problemă dacă din 10 doze vor folosi doar 9 şi o doză se iroseşte. Sigur că, printr-o planificare a dozelor, putem reduce acest risc de irosire a dozelor. Dar ăsta nu este un motiv să nu demarăm vaccinarea”, a concluzionat Valeriu Gheorghiță.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.