Valorificarea deșeurilor: care sunt obligațiile pentru operatorii economici?

Într-o lume în care schimbările climatice afectează tot mai mult întreaga planetă, se poate observa o preocupare crescută pentru diminuarea efectelor și reducerea poluării. Valorificarea deșeurilor este o măsură importantă care poate contribui la soluțiile eficiente pentru protejarea mediului înconjurător.

Practic, valorificarea deșeurilor înseamnă orice operațiune prin care deșeurile servesc unui scop util. Astfel, aceste deșeuri recuperate sau reciclate pot înlocui alte materiale. Reutilizarea (fără prelucrare ulterioară) și reciclarea (prelucrarea materialelor reziduale pentru a face aceleași produse sau produse diferite) mențin materialele în economia productivă și aduc beneficii mediului prin scăderea nevoii de materiale noi și absorbția deșeurilor.

Valorificarea deșeurilor în România

Conform legislației din România, există o serie de operatori economici care au obligația de a raporta cantitățile de ambalaje pe care le produc. De asemenea, aceștia trebuie să recicleze și să valorifice deșeurile de ambalaje conform unor obiective minime stabilite prin lege. Cel mai important document legislativ în acest sens este Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaj.

Conform acestuia, printre operatorii care au obligația de raportare a deșeurilor se pot menționa: producătorii de produse ambalate, producătorii de ambalaje de desfacere, importatorii și achizitorii din Uniunea Europeană de produse ambalate, precum și importatorii și achizitorii din UE de ambalaje de desfacere.

În acest context, operatorii economici au posibilitatea de a externaliza această procedură obligatorie apelând la serviciile unei organizații de implementare a răspunderii extinse a producătorului (OIREP) – Eco Synergy, un OIREP licențiat, poate prelua atribuțiile de mediu ale agenților economici. 

Cum te poate ajuta un OIREP?

Dacă prin specificul business-ului tău ai obligația, conform Legii 249/2015, să raportezi cantitățile de ambalaje pe care le produci, o astfel de organizație se poate dovedi esențială pentru buna desfășurare a afacerii tale. Practic, un OIREP va prelua responsabilitatea de mediu, se va ocupa de tot ce ține de raportarea cantității de ambalaje, precum și de plata taxelor datorate Fondului de Mediu. De asemenea, va reprezenta firma ta în timpul controalelor autorităților de mediu și va purta întreaga răspundere.

Mai mult decât atât, colaborarea cu o astfel de echipă de specialiști îți va da siguranța că aceștia sunt la curent cu toate modificările legislative, atât din România, cât și din Uniunea Europeană. În acest fel, echipa ta se poate concentra asupra activității companiei, având certitudinea că sunt respectate legile de protecție a mediului înconjurător. 

Gestionarea eficientă a deșeurilor ajută la îmbunătățirea calității aerului și a apei, precum și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, ajută la minimizarea extracției de resurse, împreună cu reducerea poluării și a consumului de energie care este asociat cu fabricarea de noi materiale. Este esențial ca fiecare companie să respecte legislația și să aibă o atitudine corectă față de mediu, cu atât mai mult dacă există soluții eficiente de implementare a acestor reglementări. 

Sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.