Victorie importantă în instanță pentru cinci jurnaliști clujeni și APPC Cluj împotriva controversatului Liviu Alexa

Dat în judecată de Asociația Profesioniștilor din Presa Cluj (APPC) și alți cinci jurnaliști clujeni, controversații Liviu Alexa și Victor Lungu au fost înfrânți în prima instanță în acest proces, fiind obligați la plata unor despăgubiri pentru prejudicii de imagine în valoare de aproximativ 31.500 de euro, adică 157.000 de lei daune morale.

Astfel, APPC va trebui să primească suma de 50.000 de lei de la Liviu Alexa, Lungu Victor și societatea Pagina Ciudatului SRL, iar jurnaliștii clujeni Horea Șoica (25.000 lei), Remus Florescu (20.000 lei), Tiberiu Fărcaș (20.000 lei), Cosmin Puriș (5000 lei), Vasile Măgrădean (10.000 lei) și Bogdan Stanciu (2500 lei).

De asemenea, APPC Cluj va trebui să primească din partea pârâților plata onoriariului avocațial în valoare de 1683 lei, iar reclamantului Horea Șoica îi revine suma de 1517 lei.

Jurnaliștii clujeni cu peste 20 de ani de experiență în media au fost jigniți incalificabil de Liviu Alexa, recunoscut în spațiul public pentru limbajul său suburban pe care îl afișează în public. Aceștia au fost atacați în rafală de controversatul afacerist după ce Asociația Profesioniștilor din Presa Cluj a reacționat public cu un comunicat oficial după ce acesta a fost numit președinte interimar al PSD Cluj și a anunțat că el rămâne jurnalist, iar în acel moment Alexa i-a atacat la persoană pe aceștia.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

„Admite în parte acţiunea civilă formulată şi în consecinţă: Constată caracterul ilicit al faptelor săvârşite de pârâţi prin campania de presă cu caracter defăimător. Obligă pârâţii Alexa Liviu Doru Alin, Lungu Victor şi Pagina Ciudatului S.R.L., în solidar, la plata cu titlu de daune morale: – sumei de 50.000 lei către reclamanta Asociaţia Profesioniştilor de Presă Cluj – sumei de 25.000 lei către reclamantul Horia Şoica – sumei de 10.000 lei către reclamantul Remus Florescu – sumei de 20.000 lei către reclamantul Tiberiu Farcaş – sumei de 10.000 lei către reclamantul Vasile Măgrădean – sumei de 5.000 lei către reclamantul Puriş Nicuşor Cosmin – sumei de 2.500 lei către reclamantul Bogdan Stanciu. Respinge ca neîntemeiată cererea reclamanţilor de interzicere a publicării pe viitor, de către pârâţi, a oricăror informaţii defăimătoare.

Obligă pârâţii, în solidar, la plata către reclamanţii Asociaţia Profesioniştilor de Presă Cluj, Horia Şoica, Remus Florescu, Tiberiu Farcaş, Vasile Măgrădean, Puriş Nicuşor Cosmin, Bogdan Stanciu a sumei de 100 lei pentru fiecare cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând taxă judiciară de timbru.

Obligă pârâţii, în solidar, la plata către reclamanta Asociaţia Profesioniştilor de Presă Cluj a sumei de 1.683 lei cu titlu de onorariu avocaţial şi către reclamantul Horia Şoica a sumei de 1.517 lei cu titlu de onorariu avocaţial. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel şi motivele se vor depune la Tribunalul Cluj Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei, azi 3 decembrie 2021. Document: Hotarâre 824/2021 03.12.2021″, se arată în prima sentință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.