Zilele Artei Bizantine la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește în zilele de 2 și 3 februarie 2018, a XIV-a ediție a „Zilelor Artei Bizantine”.

În acest context, vineri, 2 februarie a.c., de la ora 18.00, va fi vernisată expoziția de artă bizantină, urmată de lansarea cărții „Arca noetică de la Alba Iulia”, a părintelui prof. Univ. Dr. Jan Nicolae și a iconografului Ioan Popa. Seara se va încheia cu un concert de muzică bizantină.

De asemenea, sâmbătă, 3 februarie a.c., de la ora 16.00, va avea loc la Muzeul Etnografic o masă rotundă cu tema „Arta de tradiție bizantină în contemporaneitate”.

Cei interesați pot consulta în cele ce urmează întregul program al manifestării.

Eveniment ce reunește o serie de manifestări dedicate redescoperirii și promovării ethosului artistic bizantin, „Zilele Artei Bizantine”, ajuns la cea de-a XIV-a ediție, se va desfășura la Cluj-Napoca, în perioada 1-4 februarie 2018.

Programul evenimentului va debuta joi, 1 februarie a.c., la Mănăstirea Florești, de la ora 21.00, unde va avea loc slujba de priveghere, cu ocazia praznicului Întâmpinării Domnului. Răspunsurile la strană vor fi date de corurile de muzică bizantină Psaltis, de la Mănăstirea Antim – București, condus de protopsaltul Florin Leonte, și Sf. Ioan Damaschin din Cluj-Napoca, condus de protopsaltul Sorin Albu.

Vineri, 2 februarie a.c., începând cu ora 10.00, la Catedrala Mitropolitană, cele două coruri vor cânta la Sfânta Liturghie, iar apoi, în cea de-a doua parte a zilei, de la ora 18.00, la Muzeul Etnografic, va fi vernisată expoziția de artă bizantină, pregătită de membrii Grupului Sfântul Ioan Damaschin și colaboratori ai acestuia.

Expoziția va fi urmată, de la ora 18.30, de lansarea cărții „Arca noetică de la Alba Iulia”, a părintelui prof. Univ. Dr. Jan Nicolae și a iconografului Ioan Popa, iar de la ora 19.00, de concertul de muzică bizantină susținut de cele două coruri menționate anterior.

Cea de-a treia zi va debuta la Paraclisul Sfântul Stelian unde, la ora 10.00, va avea loc Sfânta Liturghie, cu aceeași configurație a stranelor. La ora 16.00, la Muzeul Etnografic, va fi organizată o masă rotundă cu tema „Arta de tradiție bizantină în contemporaneitate”, cu următorii invitați: lect. univ. dr. Sorin Albu, pr. lect. univ. dr. Nicolae Dura, prof. univ. dr. Elena Chircev, arh. Călin Chifăr și iconograf Ioan Popa.

În ultima zi a evenimentului, duminică, 4 februarie a.c., în cadrul Sfintei Liturghii, la Biserica Învierea Domnului, începând cu ora 10.00, răspunsurile la strană vor fi date de Corul Sf. Ioan Damaschin. Manifestarea „Zilele Artei Bizantine” se va încheia cu vernisajul expoziției de artă bizantină desfășurată la Galeria Byzantia, amplasată la demisolul Bisericii Învierea Domnului, de la ora 18.00.

Organizat de Grupul de cultură și muzică bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”, evenimentul își propune să introducă participanții într-o atmosferă inedită, temeluită pe deschiderea spre orizonturile lumii bizantine, atât de puțin cunoscute contemporaneității dar, în egală măsură, atât de firesc de încadrat vieții cotidiene în cetate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.