Astăzi se împlinesc 29 ani de la independența Republicii Moldova față de URSS

Pe 27 august 1991, la Chişinău s-a votat Independenţa faţă de URSS. Evenimentul are loc după puciul eşuat de la Moscova împotriva lui Mihail Gorbaciov. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, scrie MEDIAFAX.

Republica Moldova sărbătoreşte 29 de ani de la declarerea Independenţei faţă de Uniunea Sovietică. Pe 27 august, delegaţii la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, apoi şi legislativul moldovean, au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Momentul indepenedenţei a fost pregătit câţiva ani la rând de Mişcarea de Eliberare Naţională din Moldova de la sfârşitul anilor 80.

Ziua nu este aleasă întâmplător, ea coincide cu 27 august 1989, atunci când are loc prima Mare Adunare Naţională la care s-a cerut cu voce tare obiectivul desprinderii de URSS, declararea limbii române ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină.

La doar câteva ore după proclamrea independenţei, guvernul României a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.