BNR estimeaza o creştere a preţurilor combustibililor cu 3,2% in primul trimestru din 2013

carburantiBanca Naţională a României (BNR) prognozează pentru sfârşitul primului trimestru din acest an o inflaţie anuală datorată preţului combustibililor de 3,2%, potrivit datelor publicate pe site-ul băncii.

Pentru sfârşitul trimestrului II inflaţia prognozată pe acest segment este de 3,9%, pentru T3 de 1,1%, iar pentru T4 de 4,2%.

În ceea ce priveşte anul viitor, pentru sfârşitul primului trimestru inflaţia anuală a combustibililor prognozată de BNR este de 4%, pentru T2 de 3,5%, pentru T3 de 3,5%, iar pentru T4 2014 de 3,3%.

Cat despre inflaţia anuală CORE2 ajustat, adică inflaţia de bază, care elimină din calculul IPC total o serie de preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare (prin gestionarea cererii agregate) este puţin semnificativă sau nulă, precum cele administrate, volatile (legume, fructe, ouă, combustibili), ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice, prognoza BNR este de 2,9% pentru sfârşitul primului trimestru din acest an. Pentru trimestrul II, prognoza Băncii Centrale este de 2,8%, pentru T3 de 2,1%, iar pentru T4 2013 de 2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.