Invitatul special al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) pentru ediția de majorat, Nicolas Cage, a avut parte timp de trei zile de un tratament și o primire ca a unui adevărat superstar de Hollywood.
Reputatul actor american a primit sâmbătă seara, 1 iunie, pe scena Casei de Cultură a Studenților, trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale, în fața unei săli arhipline, iar duminică a luat parte la un masterclass în sala de conferințe a hotelului Platinia.
Ambele ieșiri publice au stârnit un val de entuziasm și zeci de fani ai actorului au venit să îl vadă în carne și oase pe celebrul actor, iar cei mai norocoși dintre ei au reușit să îi „fure” și un selfie sau un autograf.
Mulți fani au călătorit toată noaptea cu trenul de la București pentru câteva secunde în prezența lui Nicolas Cage.
„Grup venit de la prima oră de la Târgu-Mureș, doamnă fugind de-a bușilea după un bebeluș și trăgând cu ochiul prin uși să prindă totuși ceva din întâlnire, oameni ce-au îndurat CFR-ul azi noapte ca să ajungă de la București. Hai, că merită să-l iubești pe Nicolas Cage!”, a scris, pe Facebook, Renate Roca-Rozenberg, director de comunicare al TIFF.
Actorul a mai stat la o bere cu criticul de film și traducătorul Irina Margareta Nistor, într-un local clujean și a luat masa la restaurant cu specific unguresc Conacul Secuiesc din comuna Colțești (Alba), unde a mâncat gulaș, sărmăluțe cu smântână și pâine de casă.
Actorul, regizorul și producătorul american se află la Cluj, între 31 mai și 2 iunie, prezența acesteia fiind posibilă mulțumită sprijinului producătorului de cărmizi Cemacon. Cage a creat roluri memorabile, trecând de la blockbuster la filme de autor, fiind unul dintre cei mai bine cotați actori din toate timpurile.
Născut în 1964, într-o familie de origine italiană, plină de personalități din lumea filmului, Nicolas Kim Coppola și-a dorit încă de mic copil să devină actor, inspirat fiind de idolul său, James Dean.
După ce a urmat cursurile Școlii de Teatru, Film și Televiziune UCLA, a încercat să-l convingă pe unchiul său, legendarul regizor Francis Ford Coppola, să-i acorde șansa de a apărea pe marele ecran. În 1982 a debutat cu un rol minor în comedia „Fast Times at Ridgemont High”, iar după numai un an a fost distribuit în primul său rol principal – adolescentul punk din „Valley Girl”.
Din dorința de a-și câștiga faima în mod independent și pentru a evita nepotismul, a renunțat la numele de Coppola în favoarea lui Cage, după Luke Cage, unul dintre personajele sale preferate din colecția de benzi desenate Marvel Comics.
Cage este cunoscut modul puternic realist în care și-a construit personajele încă de la primele sale roluri importante, reușind să se transpună perfect în rolurile sale foarte diverse, de la gangsterul din „The Cotton Club” (regia Francis Ford Coppola, 1984) la adolescentul columbofil din „Birdy” (premiat în 1985 cu Marele premiu al juriului la Cannes).
Până la finalul anilor ’80 avea să cunoască faima internațională, interpretând numeroase roluri în comedii ultrapremiate ca „Peggy Sue Got Married” (1986, r. Francis Ford Coppola), un succes de box-office, nominalizat la trei premii Oscar, Raising Arizona (1987) – comedia neagră a fraților Coen, Moonstruck (1987), distins cu trei Oscaruri și un premiu BAFTA, în care a jucat alături de Cher, dar și în producții precum „Wild at Heart” (1990, r. David Lynch), premiat cu Palme d’Or la Cannes, și „Vampire’s Kiss” (1998), în care actorul, în stilul său caracteristic, mănâncă un gândac viu în fața camerei.
Toate aceste apariții pe mare ecran i-au consolidat succesul la Hollywood și i-au crescut cota încă din primii ani din carieră. Unul dintre rolurile sale de referință rămâne cel al scenaristului alcoolic din Leaving Las Vegas (1995, r. Mike Figgis), care i-a adus Premiul Oscar și Globul de aur pentru cel mai bun actor.
Ofertele de a juca în producții cu bugete imense l-au asaltat imediat, rezultatul fiind câteva succese impresionante de box-office în blockbustere de acțiune ca „The Rock” (1996, r. Michael Bay), „Face/Off” (1997, r. John Woo) și „Con Air” (1997, r. Simon West) – toate trei nominalizate la Oscar la diferite categorii, dar și drama romantică „City of Angels” (1998, r. Brad Siberling), alături de Meg Ryan.
Regizori de marcă de la Hollywood ca Brian de Palma sau Martin Scorsese i-au oferit rolul principal în „Snake Eyes” (1998), respectiv „Bringing Out the Dead” (1999).
În 2002 a fost nominalizat a doua oară la Oscar pentru „Adaptation” (r. Spike Jonze), în care interpretează tot un scenarist, de astă dată în dublu rol. În același an a debutat ca regizor cu Sonny, film pe care l-a și produs, cu James Franco în rol principal.
În 2010 a filmat pentru prima dată în România, pe străzile Bucureștiului și la Castelul Bran, pentru blockbuster-ul „Ghost Rider – Spirit of Vengeance”, sequel-ul thriller-ului fantasy „Ghost Rider” (r. Mark Steven Johnson), iar în 2014 a revenit în țară pentru filmările la „The Dying of the Light” (r. Paul Schrader).