Cărțile ne dezvoltă gândirea și ne ajută să ne îmbogățim cultura generală

Trăim într-o perioadă în care totul se găsește online, la un click distanță, în care orice poate fi cumpărat direct online, din confortul căminului dumneavoastră. Ne aflăm în secolul vitezei și al tehnologiei moderne, iar în anul 2015 numărul magazinelor online a crescut exponențial. Astfel că, găsim câte un magazin online despre orice, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite școlare, articole de bebeluși, jucării, mașini, calculatoare, laptopuri, electronice, electrocasnice, alimente sau carti online. Totul se găsește online! Printr-o simplă căutare pe motoarele de căutare, există șanse foarte mari să îți găsești ceea ce cauți și să îți comanzi acasă produsul dorit, nu ai nevoie decât de un card bancar și de puțină răbdare. E atât de simplu să faci cumpărături online!

foto © www.deccanchronicle.com

Cu toate că mediul online și tehnologia ne-a acaparat viața, înlocuind treptat pixul și hârtia, persoanele amatoare de lectura clasică și iubitoare a mirosului de hârtie preferă să își achiziționeze cărți de pe internet. Și au de unde alege, căci oferta este una bogată și vasta, poți găsi cărți de artă, arhitectură, calculatoare și IT, dicționare, enciclopedii, cărți despre drept, cărți de limbi straine, gastronomie, călătorii, economie, cărți pentru copii, fotografie, muzică sau beletristică. De toate pentru toți, ca să zicem așa.

Farmecul cărților tipărite și mirosul îmbietor al hârtiei clasice nu pot fi bătute niciodată de elementele tehnologice moderne din ziua de azi. Să citești o carte bună, alături de o cafea aburindă sau un ceai aromat, pe veranda unei cabane din creierii munților e poate una dintre cele mai relaxante imagini la care te poți gândi. Cărțile au farmecul lor aparte și îți conferă o stare de bine atunci când îi parcurgi paginile, te relaxează, îți dă o doxă de bună dispoziție și te ajută să îți dezvolți modul de a comunica cu oamenii, acestea fiind doar câteva dintre lucrurile pe care tehnologia modernă nu ți le pot oferi.

Așadar, deși cărțile tipărite pierd tot mai mult teren în fața versiunilor electronice ale acestora, au și avantajele lor. De exemplu, o carte tipărită nu o poți șterge din greșeală, poți folosi un semn de carte ca să găsești pagina unde ai rămas, spre deosebire de eBook-uri unde dacă restartezi dispozitivul, poți pierde pagina unde ai rămas. Un alt avantaj al cărților tipărite este faptul că poți sublinia frazele care ți-au plăcut, iar cartea tipărită nu are baterie care se descarcă și o poți împrumuta apropiaților, de orice vârstă. O bibliotecă frumoasă și bogată va înfrumuseța întotdeauna orice cămin.

Alegerea unei cărți bune depinde în mare măsură de preferințele personale, însă există și unele persoane care obișnuiesc să citească ceea ce este la modă la momentul respectiv, bestseller-urile, acele cărți care au prins la public și au generat vânzări de milioane de dolari în străinătate, dar există și anumite persoane care petrec minute bune, chiar ore în șir, într-o librărie pentru a-și alege cartea potrivită. Ceea ce este important nu e cum îți alegi o carte, ci că îți alegi una și citești! Așa cum am mai spus, trăim într-o societate în care lumea alocă tot mai puțin timp cititului și cărților, din lipsa timpului liber și a vieții cotidiene tot mai intense, dar e de apreciat că există încă mulți oameni care nu și-au pierdut de tot interesul pentru lectură și acordă zilnic câteva ore cititului.

E bine să ne facem cu toții cât mai mult timp pentru citit și lectură, cel puțin două ore pe zi ar fi indicat. Oamenii ar trebui să aloce mai mult timp într-o zi cititului, iar părinții ar trebui să își îndrepte odraslele mai mult spre lectură și să îi stimuleze să citească, oferindu-le drept cadouri de sărbători sau ziua lor de naștere cărți interesante pentru vârsta lor. Pentru că apetitul pentru lectură și pasiunea pentru citit începe de la vârste fragede, iar dacă un copil și-a petrecut copilăria în jurul cărților și a avut o bibliotecă în casă, în mod sigur acel copil a avut o copilărie fericită și i s-a deschis apetitul pentru citit și lectură.

Recomandarea noastră este să vă bucurați cât mai mult de cărțile care abundă în librări, e plin de autori care mai de care mai interesanți și de cărți de toate genurile care vă așteaptă să le descoperiți. Trebuie doar să vă faceți puțin timp și să alocați cel puțin o oră sau două pe zi cititului! E chiar atât de mult? Cred că fiecare dintre noi putem să ne rupem două ore din programul nostru ultra-încărcat pentru a ne bucura de o carte bună alături de o ciocolată caldă sau o cafea aburindă într-un fotoliu. Farmecul lecturii nu va muri niciodată, ci va dăinui pentru totdeauna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.