Castigatorii editiei a 2-a a Festivalului de Scurtmetraje „ClujShorts” 2014

MORITZ-AND-THE-WOODWOSE-2-300x168ClujShorts a ajuns la finalul celei de-a doua ediţii, iar anul acesta festivalul a crescut atât ca număr de filme, evenimente, public, cât şi ca număr de premii. În cadrul acestei ediţii au fost acordate 14 premii şi Trofeul ClujShorts.

Câştigătorii ClujShorts 2014 sunt:

Trofeul ClujShorts 2014: „Moritz and the Woodwose” (GERMANIA) – în regia lui Bryn Chainey.

Motivaţia juriului: pentru scenariul emoţionant, pentru deosebita calitate a imaginii şi a regiei, pentru că este un film tandru şi aspru în acelaşi timp, un film de o tulburătoare umanitate.

Premiul Asociaţiei Persona: „The Last Caravan” (FRANŢA) – în regia lui Foued Mansour.

Asociaţia Persona îşi rezervă dreptul de a oferi un premiu, unui film înscris, care se pliaza atât de mult pe zonele de activitate ale acesteia. Pentru actualitatea problematicii sociale; pentru calitatea deosebită a scenariului şi a imaginii şi pentru interpretarea excelentă.

Premiul Juriului: „The Girl Across the Street” (OLANDA) – în regia lui Steven Wouterlood.

Motivaţia juriului: pentru că e un film care transmite emoţii puternice şi propune o meditaţie profundă asupra vieţii, menajând – prin finalul deschis – o ambiguitate fertila.

Premiul presei clujene: „Miruna” (POLONIA) – în regia lui Piotr Sułkowski

Pentru valenţele simbolice, ambiguitatea gesturilor, imagine, simbolistică, plastia culorilor, montaj, joc cizelat al actorilor.

Premiul publicului: „Border Patrol” (GERMANIA) – în regia lui Peter Baumann.

Premiul pentru cel mai bun documentar: „Portrait Of An Urban Beekeeper” (SUA) – în regia lui Steve Ellington.

Motivaţia juriului: pentru capacitatea de a cuprinde în mod sintetic viaţa unui om şi de a transmite pasiunea lui pentru albinărit.

Premiul pentru cea mai bună animaţie: „Dji. Death Fails” (MOLDOVA) – în regia lui Dmitri Voloshin.

Motivaţia juriului: pentru calitatea deosebită a animaţiei, care ştie să transmită efecte comice deosebite în afara oricărui recurs la cuvânt.

Premiul pentru cel mai bun film studenţesc: „30 Ways to Attract Man” (Rusia) – în regia lui Nikita Chisnikov.

Motivaţia juriului: pentru un film plin de prospeţime, dramatic şi plin de umor în acelaşi timp.

Premiul pentru cea mai bună regie: „Tempo” (BELGIA) – în regia lui Tony Marioni şi Benoit Fontenelle.

Motivaţia juriului: Pentru calitatea excepţională şi pentru coerenţa proiectului regizoral; pentru modul în care au ştiut să îmbine cu precizie sunetul şi imaginea, scenariul, efectele speciale şi prestaţia actoricească.

Premiul pentru cea mai bună actriţă: Celeste Ribeiro în filmul „What Love Means to Me” (PORTUGALIA) – în regia Ricardo Martins

Motivaţia juriului: Pentru interpretarea impecabilă, plină de nuanţe, a unui rolului deosebit de greu.

Premiul pentru cel mai bun actor: Johannes Silberschneider, din filmul „In the Still of the Night” (AUSTRIA) – în regia lui Erich Steiner.

Motivaţia juriului: Pentru interpretarea rafinată, reţinută, fără excese a personajului tragic „Tatal”

Premiul pentru cea mai bună imagine: Vladan Obradoviƈ, „Red Snow” (SERBIA) – în regia lui Luka Popadic

Motivaţia juriului: pentru calitatea deosebită a imaginii, pentru claritate şi folosirea bine dozată a culorilor, a contrastelor şi pentru echilibrul compoziţiei vizuale pe care le semneaza

Premiul pentru cel mai bun montaj: „Fortune Faded” (GERMANIA) – în regia lui Alexander Heringer

Motivaţia juriului: pentru montajul original şi de impact, pentru modul în care ştie să sugereze dinamismul cu ajutorul unor imagini într-o primă instanţă statice.

Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră: „Second Wind” (RUSIA) – în regia lui Sergey Tsyss

Motivaţia juriului: Pentru coloana sonoră, care aliază cu rafinament muzica şi zgomotele ambientale, „naturalul” şi artificialul; pentru că e un film care a clădit un proiect estetic coerent în jurul îmbinării savante a sunetului cu imaginea

Premiul pentru cel mai bun scenariu: Rodica Dominteanu, „Objects in Mirror Are Closer than They Appear” (ROMÂNIA) – în regia lui Alex Capatoiu

Motivaţia juriului: Pentru scenariul simplu, eficient, scris cu o mare economie a mijloacelor şi cu un deosebit simţ al replicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.