Ce ne așteaptă la TIFF.14 – Peste 200 de filme din 50 de țări și 850 de invitați speciali vor veni la Cluj!

Ediția cu numărul 14 al celui mai mare festival de film din România, TIFF, începe peste 10 zile la Cluj-Napoca, între 29 mai – 7 iunie, care aduce cele mai bune filme recente, concerte cu trupele momentului, expoziții, masterclass-uri, dezbateri și petreceri tematice.

tiff 2015 conf de presa

Organizatorii au pregătit publicului cinefil din Cluj și nu numai un număr de 222 de producții din peste 50 de țări, iar 850 de invitați din lumea cinematografică internațională și românească vor veni la Cluj pe parcursului festivalului.

Invitați de marcă pentru ediția a 14-a

Dintre invitații ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, trecem în revistă următoarele nume: Nastasskja Kinski, una dintre actrițele simbol ale anilor 70-80, va putea fi admirată pe covoroșul roșu la Cluj, urmând să primească Premiul Special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale, Issach de Bankole, unul dintre favoriții lui Jim Jarmusch, care își va prezenta filmul Miraj, regizorul norvegian Bent Hamer și spaniolul Agusti Villaronga, celebrați în secțiunea 3×3, Gyorgy Palfi, care revine la TIFF cu noul său film, „Cădere liberă / Szabadeses”, în Ziua Maghiară, George Ovashvili, regizorul mult-premiatului Corn Island, distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, actorul Ivan Barnev, care va introduce filmul Lecția / The Lesson și mulți alții.

Un invitat aparte este controversatul consultant financiar american Martin Armstrong, protagonistul documentarului Vizionarul/ The Forecaster. Tot de peste Ocean, cu spijinul American Film Showcase, vor veni Timothy Wheeler, nominalizat la Emmy pentru imagine, care va susține un masterclass, și Jon Reiss, autorul lucrării „Think Outside the Box Office: The Ultimate Guide to Film Distribution and Marketing in the Digital Era”.

La Cluj vor sosi și personalități influente din industria filmului, ca Roberto Olla, directorul executiv al Fondului Consiliului Europei – Eurimages, Matthieu Darras, directorul de programe al TorinoFilmLab, Elin Erichsen, directorul de dezvoltare al Norwegian Film Institute, Roberto Cueto, membru al comitetului de selecție al San Sebastián Film Festival, Dennis Lim, directorul de programe al Film Society of Lincoln Center, membru al comitetului de selecție pentru New York Film Festival și co-director al New Directors/New Films, Violeta Bava, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film din Buenos Aires – BAFICI. Sunt așteptați la TIFF și actorii Olimpia Melinte, Emilian Oprea, Andreea Vasile, Teodor Corban, regizorii Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Dan Chișu.

tudor giurgiu TIFF 2015-w800-h600

„TIFF 2015 e o ediție de încercare pentru că își propune un pic mai mult față de anul trecut. Avem peste 220 de filme din țări variate, avem peste 850 de invitați, va veni la Cluj în premieră mondială actrița Nastasskja Kinski, mulți regizori, producători din toată lumea. Avem multe filme românești, unele care sunt prezentate la Cannes acum, filme pe tematici diferite. Sper să fie o ediție variată pentru că inaugurăm și spații noi de proiecție. Vom merge cu filme și concerte în campusul Hașdeu sau la Depozitul de Filme. Cred că vom avea multe de oferit publicului de orice vârstă, de orice preferință, nu e un festival doar pentru tineri de 20-25 ani.

Cine-piscina este un eveniment pe care ne-am gândit să îl inaugurăm anul acesta, e o proiecție a unui film în piscina Club Moving de la Belvedere. Oamenii vor veni în ținută de piscină, vom servi băuturi, va fi un cod și un protocol foarte strict și vom avea măsuri de securitate pentru a nu se întâmpla nimic nepotrivit. Va fi un ecran, multă muzică, atmosferă bună și sper să devină un eveniment de tradiție de acum încolo.

Anul acesta contăm pe un buget de 1.600.000 de euro, pe care l-am adunat din finanțări publice, de la sponsori și o finanțare de la Consiliul Europei. Retrospectiva lui Mircea Daneliuc nu trebuie ratată, un mare cineast român care vine prima dată la TIFF și, evident, filmul de deschidere, Wild Tales, iar în primul weekend al festivalului trebuie să mergeți la Bonțida, unde vor fi multe evenimente pentru toate vârstele în Weekend la Castel”, a declarat Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

Secțiunile TIFF 2015

O selecție a celor mai bune filme care mizează pe forța tăcerii și a imaginilor vor fi reunite în secțiunea tematică de anul acesta, Cuvintele sunt de prisos. În Suspecții de serviciu vin, pentru al doilea an, filmele unor foști concurenți ai TIFF. Secțiunile tradiționale Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua Maghiară, EcoTIFF revin în programul festivalului, alături de Ziua HBO, partener de lungă durată al TIFF-ului, cu un program care include documentare originale precum Toto și surorile lui și Chuck Norris vs. Communism. În secțiunea 3X3, vor fi aduse în atenția cinefililor filmele lui Bent Hamer, Agustí Villaronga și Shlomi și Ronit Elkabetz.

Norvegia va fi în centrul atenției anul acesta, în cadrul unui focus unic – NORWAVE, ce cuprinde producții noi, o retrospectivă Bent Hamer, muzică, seminarii. Proiectul este finanțat de granturile SEE și norvegiene prin Fondul Bilateral Național, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și derulat în parteneriat cu Norwegian Film Institute. Un al doilea Focus îi este dedicat Argentinei, de unde vor sosi zece dintre cele mai bune titluri recente.

O noutate în acest an va fi După 25 de ani, o secțiune cu cinci filme despre efectele momentului de cotitură 1989 în viețile oamenilor din fostul bloc sovietic, printre care Dessau Dancers și Pioneer Heroes Secțiunea este prezentată în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICMER).

Ca fiecare an, Zilele Diversității, organizate în parteneriat cu Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României; vor aduce în prim plan filme și evenimente dedicate minorităților etnice.

mihai chirilov TIFF 2015

„Festivalul începe cu o comedie neagră, filmul argentinian Wild Tales, iar această ediție cred că este una și mai deschisă publicului. Sigur, e un festival pentru cinefili, sigur că publicul cinefil clujean a crescut în 14 ani, fiind educat și învățat să iubească filmul, nu cel de multiplex, ci filmul ca artă. În competiția principală din acest an am încercat să aducem filme făcute de regizori debutanți, care le pasă de public și nu neapărat de premiile pe care le vor câștiga. Există filme ating apropiate de melodrama, filme de acțiune sau comedii. Spiritul TIFF-ului sunt oamenii și filmele, iar comediile din acest an sunt comedii la care mai și plângi, comedii la care te mai și înfiori, comedii inteligente”, a declarat Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF.

Proiecții speciale

Șase povești despre răzbunare, în Wild Tales, vor deschide TIFF pe 29 mai, ora 20.45, în Piața Unirii Open Air. Festivalul se va închide oficial pe 7 iunie, în același loc, de la 21.45, cu Trash un thriller pasionant regizat de Stephen Daldry, cu Rooney Mara și Martin Sheen pe afiș.

Pe 3 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților, Nastassja Kinski va fi prezentă la proiecția filmului Paris, Texas (r. Wim Wenders), câștigător al Palme d’Or în 1984. Mircea Daneliuc, căruia TIFF îi dedică o amplă retrospectivă, se va întâlni cu publicul pe 5 iunie, 20.30, la Cinema Florin Piersic, pentru o proiecție specială Proba de microfon.

În anul în care Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului, TIFF se mută în mijlocul studenților. TIFF Campus va avea loc în weekend-ul 29 – 31 mai, în zona Cantinei Studențești din Hașdeu, și va aduce filme în aer liber și concerte cu intrare gratuită. RotFront, The Toasters, ROA, Golan, AFO, CTC și Fantome sunt numele sonore care vor anima scena TIFF Campus.

Trupa Compagnie des Quidams se întoarce la TIFF cu un nou spectacol unic: „FierS à Cheval” – un fragment în seara deschiderii TIFF și integral la Bonțida, în prima zi de Weekend la Castel, pe 30 mai. Tot la Castelul Banffy, francezii de la Zenzile vor acompania live documentarul Berlin: simfonia unui mare oraș (1927). Tabu, ultima capodoperă a lui F.W. Murnau, va fi acompaniată de Christine Ott, una dintre cele mai bune interprete la ondes martenot, iar A tolonc/ Escortata, filmat la Cluj de Michael Curtiz (Kertész Mihály) acum un secol, va fi însoțit de muzica orchestrei Operei Maghiare, pe 2 iunie.

Îi vor încânta pe clujeni și celebrul pianist de jazz Tord Gustavsen, în duo cu artista afgano-germană Simin Tander. O seară norvegiană la Casa de Cultură a Studenților, pe 2 iunie, îi va aduce pe Jonas Alaska, unul dintre cei mai iubiți muzicieni de folk din Norvegia, și Einar Stray Orchestra, una dintre cele mai interesante apariții pe scena muzicală din ultimii ani. Casa TIFF va fi animată în fiecare seară de concerte pe terasă. În program: Adrian Naidin Band, Moebius, Satellites, Zenzile, The Dream Diggers, Of the Wand & The Moon, Temple Invisible și Firma, Face Today. Robin and the Backstabbers va cânta „pop melodramatic” de pe cel mai recent album, Bacovia Overdrive vol. II: Arhanghel’sk, la Hotel Continental, pe 4 iunie.

Pentru nostalgici, conceptul Discotecă le va aduce la Hotel Continental, pe 5 iunie, pe Silvia Dumitrescu și Stela Enache, la un party cu rom-pop DJ set. Un concept inedit va fi Cine-piscina. În costume de baie, cu un cocktail în mână, spectatorii pot urmări din piscina Clubului Moving al Hotelului Belvedere filmul Short Plays pe 1 iunie, de la ora 20:30.

Fotografiile artistului Silviu Gheție, precum și cele mai bune fotografii din ultimul an ale Mediafax vor putea fi admirate în expoziții la TIFF. O expoziție impresionantă, cu fotografii și mărturii ale deținuților politici, organizată în colaborare cu IICMER; va putea fi vizitată la Cercul Militar. În holul cinematografului Victoria, în cadrul Retrospectivei Mircea Daneliuc, vor fi expuse afișe ale filmelor sale, fotografiii de la filmări și documente inedite.

Transilvania Talent Lab, ajuns la a patra ediție, și-a schimbat formatul, acceptând în program 4 regizori/ scenariști și 4 producători care vor face echipe în cadrul atelierelor. TIFF continuă proiectul început anul trecut, Transilvania Pitch Stop (TPS), platforma prin care cineaști aflați la început de drum, din orice colț al țării, au șansa de a-și dezvolta și prezenta proiectele de lungmetraj în fața unor potențiali producători și finanțatori români și străini.

A 7-a ediție de EducaTIFF, programul de educație media și cinematografică adresat elevilor, îi va implica pe elevi în vizionări de film, ateliere speciale și seminarii de critică de filme. Continuă și Let’s Go Digital, ajuns la a 13-a ediție și adresat tinerilor cu vârste între 14 şi 18 ani, pasionaţi de film, fotografie, editare video. Competiția locală, adresată realizatorilor de film din Cluj, devine mai amplă cu fiecare an – peste 46 de producții au fost înscrise anul acesta.

În programul 10 pentru FILM, zece dintre cei mai talentați actori de pe scenele din țară, care nu au avut până acum șansa afirmării pe marele ecran, vor fi avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul și profesioniștii din cinematografie, între 4 și 6 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Casa TIFF va fi și în acest an punctul central al festivalului, alături de Piața Unirii Open Air, unde vor avea loc proiecții în aer liber, în fiecare seară. Vor găzdui proiecții și evenimente speciale Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Arta, Casa de Cultură a Studenților, Mănăștur Open Air, Institutul Francez, Cinema Mărăști, Cercul Militar și Depozitul de Filme, reactivat după campania „Salvați Marele Ecran!” și Cinema City Iulius. Castelul Banffy de la Bonțida va găzdui, în weekend-ul 30 – 31 mai, programul Weekend la Castel.

Biletele vor fi puse în vânzare on-line vineri, 22 mai, pe www.biletmaster.ro. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începând de luni, 25 mai, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cinema City Iulius și Casa TIFF (doar pentru invitați și persoanele acreditate), iar din 29 mai în Piaţa Unirii și restul locațiilor. Accesul este gratuit la proiecţiile Mănăştur Open Air, Depozitul de Filme și TIFF Campus.

Site-ul www.tiff.ro a fost relansat zilele acestea, noua structură permițând mai ușor accesul la meniurile importante. Totodată, Aplicația TIFF 2015, care conține toate filmele și evenimentele TIFF și va include în curând programul, este disponibilă în App Store și Google Play.

Biletele la toate evenimentele speciale și concertele TIFF sunt disponibile pe www.biletmaster.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.