Concert de deschidere a festivalului Toamna Muzicală Clujeană – ediția a 51-a

Filarmonica de Stat „Transilvania” îi invită pe clujeni, și nu numai, la concertul vocal-simfonic ce va deschide cea de-a 51-a ediție a Festivalului Internațional „Toamna Muzicală Clujeană”, eveniment ce va avea loc vineri, 13 octombrie 2017, începând cu ora 19.00, la Colegiul Academic.

Cu acest prilej, vor fi prezenți la Cluj, în premieră pe scena Filarmonicii, doi artiști ucrainieni de renume – Maestrul Mykola Diadiura, dirijorul principal al Filarmonicii Naționale a Ucrainei, și tânărul și premiatul pianist Antonii Baryshevskyi, care va interpreta pe scena festivalului Concertul nr. 3 pentru pian, de Serghei Prokofiev. Invitată la concertul de deschidere este și mezzosoprana Orsolya Veres.
Din programul serii fac parte şi lucrările Tripticul Huţul, de Miroslav Skorik – o lucrare reprezentativă pentru muzica de film ucrainiană, dar şi Cantata Aleksandr Nevski (extrasă din coloana sonoră a filmului istoric regizat de Sergei Eisenstein). Dirijorul corului este Cornel Groza.

Astfel, publicul este așteptat să asculte Corul și Orchestra Filarmonicii, alături de artișii menționați anterior, într-o seara dedicată culturii ucrainiene, muzicii de film și unui minunat concert de pian. De asemenea, cei interesați vor avea parte din 13 până în 28 octombrie 2017, în cadrul ediției cu numărul 51 a festivalului Internațional „Toamna Muzicală Clujeană”, de două săptămâni pline de concerte, recitaluri și eveniment dedicate muzicii culte.

Biletele se pot achiziționa online de pe biletemaster.ro sau de la agenția de bilete a Filarmonicii, cu sediul la parterul Casei de Cultură a Studenților (Piața Lucian Blaga nr. 1-3), de luni până joi între orele 10.00-16.00, respectiv vineri în intervalul 10.00-14.00. În zilele cu concerte, agenţia de bilete se închide la ora 14.00, iar biletele se pot achiziţiona şi în seara concertelor, de la faţa locului, cu o oră înainte de începere. Prețul unui bilet pentru concertul de deschidere pornește de la 20 de lei – pentru categoria III, 30 de lei pentru categoria II, respectiv 40 de lei pentru categoria I, pentru concertul din 20 octombrie 2017 – 20 de lei – categoria III, 30 de lei – categoria II, 40 de lei – categoria I, pentru recitalurile camerale – 30 de lei, sau 15 lei cu reducere, concert pentru copii – preț unic 13 lei, iar pentru repetiția generală cu public – Aurul Rinului – categoria I – 70 de lei, categoria II – 40 de lei, categoria III – 25 de lei.

***

Cariera dirijorului Mykola Diadiura, absolvent al Conservatului de Stat din Kiev, a început în 1987, când a fost laureat al Competiţiei Internaţionale de Dirijat organizată la Tokyo de Asociaţia Japoneză a Dirijorilor. Ulterior a studiat în S.U.A. cu Seiji Ozawa, Leonard Bernstein şi André Previn. Între 1986/1988 a fost director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Omsk. În 1988, a fost laureat al Concursului Internaţional de Dirijat de la Budapesta, iar un an mai târziu a devenit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Seul şi al Orchestrei Simfonice din Kwang Dju (Coreea de Sud), poziţie pe care a ocupat-o până în 1996, an în care a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice Academice a Filarmonicii Naţionale a Ucrainei. Cu acest ansamblu a realizat turnee în Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Polonia, Turcia şi Japonia.

În 2003, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural din partea Ucrainei, iar în 2005 a fost numit, de către guvernul francez, Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor. În prezent, Mykola Diadiura este director muzical al Operei Naţionale a Ucrainei, dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Kiev şi al Filarmonicii Naţionale a Ucrainei.

Născut în 1988 la Kiev, Antonii Baryshevskyi a studiat pianul la Academia Naţională de Muzică din oraşul natal cu profesorul Valerii Kozlov, absolvind apoi École Normale de Musique din Paris, sub îndrumarea lui Marian Rybicki. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Daniel Pollack, Lily Dorfman, Alfred Brendel, Boris Bloch. Solist al Filarmonicii Naţionale a Ucrainei, Antonii Baryshevskyi a intrat în atenţia lumii muzicale internaţionale odată cu premiile câştigate la concursuri internaţionale: Premiul I şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese israeliene la Concursul Internaţional de Pian „Arthur Rubinstein” (Tel Aviv, 2015), Premiul I la „Prix du Piano Interlaken Classics” (Berna, 2014), Marele Premiu la Concursul Internaţional al Filarmonicii din Maroc (Rabat, 2013), Premiul II la „Grand Prix Animato” (Paris, 2012), Premiul II, Premiul Publicului şi Premiul Presei la Concursul Internaţional „Ferruccio Busoni” (Bolzano, 2011), Premiul I, Premiul Publicului şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese spaniole la Concursul Internaţional „Premio Jaen” (Jaen, 2009), Premiul II la Concursul Internaţinoal „În memoria lui Vladimir Horowitz” (Kiev, 2005).
Antonii Baryshevskyi a fost invitat la o serie de festivaluri, ca „Peace and Piano Festival” (Seul, 2015), Festivalul de la Chautaqua (SUA, 2015), Festivalul de Vară de la Copenhaga (2015), MDR Musiksommer Festival (Eisenach, 2015), Festivalul de la Lugano (2014), Klavier Ruhr Festival (Essen, 2012, 2014), Festivalul „Busoni” (2012), precum şi la multe altele din Ucraina (Kiev, Chernigiv, Kirovograd, Zhitomir). A cântat în săli din Marea Britanie, Franţa, Italia, Polonia, Germania, Belgia, Spania, Islanda, Rusia, Danemarca, Luxemburg, Serbia, Japonia, Coreea de Sud şi S.U.A. Printre orchestrele cu care a colaborat se numără Orchestra Radio din München, Orchestra Filarmonicii din Tel Aviv, Orchestra Filarmonicii din Heidelberg, Orchestra Simfonică de Stat din Sankt-Petersburg, Orchestra Simfonică din Granada.

A înregistrat pentru casele de discuri Naxos şi Cavi-music, precum şi pentru televiziuni şi radiouri din Italia, Danemarca, Spania, Ucraina şi Serbia.

Mezzosprana Orsolya Veress s a născut la Cluj-Napoca în 1983. În anul 2007 a absolvit Facultatea de Canto şi Artă Scenică din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, urmând apoi cursurile de masterat în cadrul aceleiaşi instituţii până în 2009, la clasa conf. univ. dr. Elena Andrieş. În 2001, a fost angajată ca artist liric al ansamblului Operei Maghiare din Cluj, unde activează şi în prezent.

A participat la numeroase competiţii, dintre care amintim Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Marţian Negrea” (Premiul I), Concursul Internaţional „Ionel Perlea” (Marele Premiu), Concursul Internaţional „Sabin Drăgoi” (Premiul I) şi Festivalul Naţional al Liedului Românesc unde a primit Premiul de Excelenţă pentru promovarea acestui gen.

În cariera sa artistică, Orsolya Veress a susţinut numeroase recitaluri şi producţii de operă în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, în colaborare cu Filarmonica de Stat din Timişoara, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi Opera Naţională Română din Bucureşti, urcând şi pe scene din Italia, Elveţia şi Germania.
Repertoriul vocal-simfonic al mezzosopranei cuprinde lucrări ca Stabat Mater de Pergolesi, Misa în si minor de Bach, Recviemul de Mozart, Simfonia a IX-a şi Fantezia corală de Beethoven, Petite messe solennelle de Rossini, Hommage à Peter Korniss de György Selmceczi, Misa nr. 2 de Georg Ruzitska şi Misa în Mi bemol major de Max Filke.

Câteva din rolurile din repertoriul de operă şi operetă al mezzosopranei sunt Cornelia din Giulio Cesare in Egitto de Haendel, Dorabella din Così fan tutte, A treia doamnă din Die Zauberflöte, Cherubino din Nunta lui Figaro de Mozart, Lola din Cavalleria rusticana de Mascagni, Maddalena şi Giovanna din Rigoletto, Flora din La traviata, Azucena din Trubadurul de Verdi, Berta din Bărbierul din Sevilla de Rossini, Carmen şi Mercedes din Carmen de Bizet.

În timpul anilor de studii, Orsolya Veress a participat la cursuri de măiestrie susţinute de personalităţi renumite în domeniul muzicii de operă, cum sunt Ionel Pantea, Mariana Nicolesco şi Jean Luis Chastain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.