Vineri, 8 aprilie 2016, de la ora 19, va avea loc Concertul simfonic susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta tânărului dirijor Christian Kluxen.
Pe scena Colegiului Academic va urca şi talentatul violonist Eugen Ţichindeleanu, pentru a interpreta Concertul pentru vioară, în re minor, de Jean Sibelius.
Din programul serii mai fac parte lucrările: Uvertura operei Maskarade, de Carl Nielsen şi Simfonia a IX-a în Do major, de Franz Schubert.
Născut în 1981 la Copenhaga, Christian Kluxen a beneficiat de trei ori de bursa „Arne Hammelboe” oferită de Societatea Daneză a Dirijorilor. În 2007, a primit Marele Premiu „Jacob Gade”, în urma căruia a studiat un an la New York, iar în 2011 Societatea Daneză „Richard Wagner” i‑a oferit bursa Bayreuth, prin care dirijorul a participat la celebrul festival de vară. Între 2010 şi 2013, Kluxen a fost membru al Forumului Dirijorilor din Consiliul German pentru Muzică, iar în 2013 a fost distins cu Premiul „Gladsake” pentru Muzică.
De la finalizarea, în 2013, a celor trei ani în care a fost dirijor asistent la Orchestra Naţională Regală a Scoţiei, Christian Kluxen şi‑a dezvoltat o carieră impresionantă, succesul său fiind bazat pe o abordare matură şi inteligentă a profesiei sale, precum şi pe o prezenţă carismatică pe podiumul dirijoral.
În timpul stagiunii 2014/2015, Christian Kluxen a beneficiat de programul Dudamel Fellowship, în cadrul căruia a dirijat concerte educative cu Los Angeles Philharmonic Orchestra la celebra sală de concert Walt Disney. În acest răstimp, şi-a construit şi o relaţie de durată cu Philharmonia Orchestra, prin proiectul intitulat iOrchestra (2014), urmând apoi concerte în cadrul turneelor regionale ale ansamblului. De asemenea, a debutat şi la Concertgebouw în Amsterdam, la pupitrul Filarmonicii Neerlandeze.
În această stagiune, Christian debutează cu London Philharmonic Orchestra, cu Royal Northern Sinfonia, cu Norrköping Symphony şi cu Victoria Symphony (Canada). Alte angajamente includ concerte cu Filarmonica din Strasbourg şi un turneu cu Opera Naţională Daneză, în cadrul căruia va dirija Madama Butterfly de Puccini.
Legăturile dirijorului cu ţara natală reprezintă un punct important în cariera sa: a dirijat în întreaga Danemerca, iar debutul cu Orchestra Naţională Daneză a avut loc în 2013. A dirijat, în egală măsură, Filarmonica din Copenhaga, Filarmonica Danemarcei de Sud şi Orchestra din Odense, la pupitrul cărora se va întoarce în această stagiune.
Printre concertele pe care le-a susţinut în Europa, se numără cele cu Orchestrele Simfonice din Gothenburg şi Trondheim, cu Filarmonica din Georgia, Orchestra Naţională RTE din Dublin, Filarmonica din Duisburg şi cu Filarmonica Westphaliei de Sud. Christian a dirijat şi Kremerata Baltica, la ediţia din 2013 a prestigiosului Kronberg Academy Festival. Printre soliştii cu care a colaborat, regăsim nume importante ca Andreas Brantelid, Gary Hoffman, Nicola Benedetti, Simone Dinnerstein, Olga Kern, Benjamin Schmid, Nicholas Daniel şi John Lill.
Născut la Reghin în 1981, într-o familie de muzicieni, Eugen Ţichindeleanu a debutat cu Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău la vârsta de 8 ani. Şi‑a continuat studiile la Liceul „George Enescu” şi apoi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea lui Nicolae Bilciurescu, participând totodată şi la cursurile lui Ştefan Gheorghiu. În această perioadă, a cântat ca solist cu majoritatea orchestrelor din ţară, înscriindu-şi în repertoriu lucrări de la Bach la Berg.
În anul 2000, a fost invitat de Gerard Poulet la Paris, pentru cursuri de perfecţionare. În 2003, a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional „George Enescu”, stabilindu-se ulterior în capitala franceză, unde a studiat la Ecole Normale şi mai târziu la Conservatoire National, cu Olivier Charlier şi Jean Jacques Kantorow, beneficiind în paralel şi de îndrumarea maeştrilor Dmitry Sitkovetsky, Pavel Vernikov şi Mauricio Fuks.
Perioada pariziană i-a adus numeroase premii, la concursuri din Varşovia, Moscova, Valsesia, Kazakhstan, Lyon, la Concursul Internaţional „Carl Nielsen”, Concursul „Long Thibaud Crespin”, precum şi numeroase invitaţii la festivaluri ca Festivalul „Pablo Casals” din Prades, Les Musicades din Lyon şi Festivalul din Newport. A colaborat cu artişti precum Dmitry Sitkovetsky, Bella Davidovici, Hamish Milne, Henri Demarquette, Haruko Ueda, Jean Philippe Collard, Marianna Shirinyan, Jiří Barta.
Eugen este în prezent stabilit in Danemarca, unde activează ca prim concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Odense şi prim violonist al Copenhagen String Quartet. Cu acest ansamblu cameral a interpretat, în stagiunea trecută, integrala Cvartetelor de Beethoven în Danemarca şi America, iar în prezent abordează repertoriul de gen din creaţia lui Mendelssohn şi Bartók.
Anul 2016 aduce trei premiere în activitatea sa. La invitaţia lui Nikolaj Znaider, în luna aprilie Eugen va face parte din juriul Concursului Internaţional de Vioară „Carl Nielsen”. De asemenea, va colabora pentru prima dată cu Valery Gergiev şi cu London Symphony Orchestra. În iunie, îşi va face debutul ca dirijor, într-un program dedicat lui Shakespeare.
Eugen a fost invitat de numeroase orchestre, precum Orquesta de Granada, Mahler Chamber Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, Orchestre du Capitole de Toulouse, Philharmonia Orchestra, Singapore Symphony, Copenhagen Philharmonic, BBC Philharmonic şi, cel mai recent, London Philarmonic Orchestra şi Vladimir Jurowski, cu care menţine o relaţie foarte specială.
Eugen cântă pe o vioară construită de Domenico Motagnana (Veneţia, 1731), instrument oferit lui de Fundaţia Augustinus din Copenhaga.
Biletele la concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania” se pot achiziţiona și online de pe biletmaster.ro sau de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!