Şcoala Gimnazială Specială – Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Integrată/Incluzivă (C.R.D.E.I.I.) Cluj-Napoca organizează în perioada 12 – 15 decembrie 2016, Concursul regional de artă plastică şi teatrală „Steaua sus răsare”. Concursul face parte din cadrul proiectului regional „Micii Artişti”, ediţia a VII-a, fiind aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi inclus în Calendarul Activităţilor Educative Regionale – anul 2016, coordonator prof. Simona Prisneac.
Expoziţia – concurs de compoziţii plastice şi decorative va fi organizată la sediul Şcolii Gimnaziale Speciale – C.R.D.E.I.I. din Cluj-Napoca, str. Bucureşti nr. 32. Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc luni, 12 decembrie 2016, începând cu ora 10.30, evenimentul debutând cu un miniconcert de colinde susţinut de grupul coral al Ansamblului Folcloric „Mioriţa” coordonat de dl. prof. înv. primar Iuliu Abrudan
„Steaua sus răsare” este un concurs cultural-artistic în care s-au implicat circa 350 de elevi din şcolile speciale şi de masă din mai multe judeţe ale ţării. Alături de instituţiile participante, Şcoala Gimnazială Specială – C.R.D.E.I.I. a stabilit parteneriate educaţionale în cadrul mai multor ediţii, scopul proiectului fiind cultivarea şi valorificarea potenţialului creator al elevilor cu cerinţe educative speciale în contextul cunoaşterii şi promovării obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti, dar şi a respectului şi a sensibilităţii faţă de natură.
Proiectul se adresează elevilor din clasele 0 – IV şi V – VIII din învăţământul special (inclusiv clasele a IX-a şi a X-a) şi din învăţământul de masă (clase care au elevi integraţi). În cazul claselor integratoare din învăţământul de masă, pot participa doar elevii cu cerinţe educative speciale.
Ca urmare a modului în care sunt reflectate valorile în societate, proiectul răspunde provocării de a oferi oportunităţi prin organizarea de activităţi care să stimuleze şi să dezvolte interesul pentru conservarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare româneşti, dar şi sensibilitatea faţă de natură, faţă de mediul înconjurător. Copiii au fost antrenaţi în desfăşurarea unor acţiuni de pregătire şi confecţionare a produselor ce urmează a fi prezentate într-o manieră cât mai originală. Prin stimularea elevilor cu dizabilităţi în a se implica efectiv şi afectiv în cadrul activităţilor propuse au fost facilitate dezvoltarea imaginaţiei, a creativităţii, comunicarea, socializarea, relaţionarea, colaborarea şi sprijinul reciproc între elevii din aceeaşi instituţie şcolară sau din instituţii şcolare diferite.