Consumul de droguri în Cluj, tot mai prezent în rândul tinerilor

droguriÎn urma unei inițiative realizate la propunerea prefectului judeţului, Gheorghe Ioan Vuşcan, s-a desfăşurat o reuniune consultativă pe tema combaterii traficului şi a consumului de droguri în judeţul Cluj.

Au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, DIICOT, BCCO, Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai altor servicii publice cu atribuţii în domeniu. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai universităţilor clujene şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai bisericii.

În cadrul discuţiilor, reprezentantul DIICOT a subliniat faptul că, la nivelul judeţului Cluj, se înregistrează o incidenţă tot mai crescută a consumului/traficului de substanţe cu efect psihoactiv, mai ales în rândul tinerilor, precum şi o scădere alarmantă a vârstei de la care începe statistic consumul de astfel de substanţe.

Potrivit datelor furnizate de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog media lunară a internărilor de urgenţă este de 30 la persoanele adulte şi de şapte la copii, în judeţul Cluj.

Reprezentantul BCCO a solicitat Instituţiei Prefectului sprijin în vederea realizării unor demersuri pe lângă Guvernul României pentru adoptarea unui act normativ care să stipuleze condiţiile privind înfiinţarea unui laborator specializat. Astfel vor putea fi identificate/studiate efectele substanţelor cu efect psihotropic, pe fondul apariţiei pe piaţă a unor substanţe noi, necunoscute.

Prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a ţinut să sublinieze faptul că „este necesar să existe o cooperaremai strânsă între instituţii, organizaţii şi comunitate şi, mai ales, să fie intensificată activitatea de prevenţie, desfăşurată în şcoli şi în familie”.

La finalul întâlnirii s-a decis ca fiecare instituţie participantă să transmită în scris o situaţie sintetică şi soluţiile identificate, urmând ca Instituţia Prefectului – judeţul Cluj să transmită Guvernului României un document oficial care să cuprindă un set de propuneri menite să contribuie la stoparea flagelului drogurilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.