Cum controlezi tensiunea arterială în situațiile de urgență?

În mod normal, în cazul oamenilor care nu au probleme de sănătate, anumiți factori precum efortul fizic intens, stresul excesiv, oboseala cronică sau emoțiile mult prea puternice duc la creșterea valorii tensiunii arteriale. Aceasta este o reacție normală a organismului care încearcă astfel să se adapteze anumitor situații și nu ar trebui să sperie pe nimeni deoarece la foarte scurt timp după creștere, valoarea tensiunii revine la normal.

Cu toate acestea, există și situații în care au loc creșteri periodice ale tensiunii care nu sunt provocate de emoții sau epuizare fizică. Tensiunea oscilantă poate duce, în timp, la apariția hipertensiunii arteriale, o afecțiune ce poate avea urmări dramatice.

Iată care sunt principalele semne ale tensiunii arteriale oscilante și cum o poți ține sub control până ajungi la medic:

Simptomele tensiunii arteriale oscilante

Înainte de a vorbi despre simptome, trebuie înțeles ce este, de fapt, tensiunea arterială. Presiunea sanguină, adică tensiunea arterială, reprezintă forța exercitată de sânge asupra vaselor sangvine. Practic, este vorba despre acea presiune pe care sângele o are când, adus de la plămâni, după oxigenare, la inimă este evacuat și răspândit prin ventricul și aortă în întregul organism.

Principalele simptome ale tensiunii arteriale oscilante sunt – amețelile, insomnia, amorțirea membrelor și cefaleea matinală.

Cum monitorizezi și controlezi această afecțiune

Aparatele de tensiune în scopul utilizării la domiciliu sunt cele mai în măsură să te ajute să știi în permanență dacă presiunea sângelui se află sau nu la un nivel optim. Tensiometrele care se găsesc astăzi pe piață sunt extrem de precise, foarte ușor de utilizat și te pot ajuta să reduci riscul apariției infarctului de miocard sau a altor afecțiuni ale inimii. Există mai multe modele de tensiometre, dar cele recomandate de specialiști sunt cele cu manșetă pentru braț și nu cele care se montează la încheietura mâinii. Tensiometrele digitale de braț sunt cel mai ușor de întrebuințat deoarece în cazul lor nu ai nevoie să strângi manual balonul pentru a umfla manșeta. Dacă tensiunea este măsurată de cel puțin două ori, la un interval de două săptămâni, în condiții de relaxare și liniște și se observă o creștere cu cel puțin 2 mm Hg peste valoarea medie, este posibil să fie vorba de hipertensiune.

Persoanele cu tensiune arterială oscilantă au nevoie, în mod obligatoriu, de monitorizare și supraveghere medicală. Doctorul este singurul în măsură să stabilească factorii de risc și să recomande un tratament corect pentru așa ceva. Tot medicul va indica și un regim alimentar riguros în care să predomine alimentele care nu duc la creșterea tensiunii, cunoscute și sub denumirea de alimente hipotensoare (pește, cereale, legume cu frunze verzi – praz, salată, urzici -, fasole verde și fasole boabe etc.) De asemenea, se pot folosi anumite remedii naturiste impotriva tensiunii, precum aceste capsule de Ginseng Siberian recunoscut pentru beneficiile sale in ceea ce priveste normalizearea tensiunii arteriale . 

Modificarea stilului de viață este un alt lucru esențial în cazul persoanelor cu tensiune arterială oscilantă pentru ca totul să fie sub control. Acest aspect se referă la reducerea consumului de sare, evitarea fumatului și a consumului de băuturi alcoolice, adoptarea unui program de exerciții fizice regulat și odihnă.

Grija pentru sănătate trebuie mereu să primeze. Cu un stil de viață sănătos și cu prezentarea la medic ori de câte ori apar probleme, îți poți prelungi speranța de viață în mod semnificativ.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.